StoryEditor

Vizitky súperov Slovenska v C-skupine

05.05.2006, 00:00

BIELORUSKO
registrovaní hráči: 2 900
počet krytých štadiónov: 10
medailová bilancia na MS: --
vzájomná bilancia: SR -- Bielorusko 8 6 1 1 20:11
Do A-kategórie sa Bielorusi prebojovali prvýkrát v roku 1998, no potom ešte stále pravidelne pendlovali medzi svetovou elitou a I. divíziou. Najväčšieho úspechu sa dočkali na zimnej olympiáde v Salt Lake City 2002, kde vďaka ďalekonosnej strele Kopata vyradili vo štvrťfinále senzačne Švédsko 4:3 a napokon obsadili 4. miesto. S týmto súperom sme sa naposledy stretli vlani na šampionáte vo Viedni, kde sme v otváracom zápase vydreli víťazstvo 2:1. V Rige bude trénerom Bieloruska rovnako ako minulý rok kouč Washingtonu Glen Hanlon. Z hráčov NHL má k dispozícii obrancu Saleja z Anaheimu, v útoku mu však budú chýbať rýchli Koľcov (Pittsburgh) a Kosticyn (Montreal).

KAZACHSTAN

registrovaní hráči: 700
počet krytých štadiónov: 8
medailová bilancia na MS: --
vzájomná bilancia: SR -- Kazachstan 6 4 1 1 27:12
V súvislosti s Kazachstanom sa v mysliach slovenských fanúšikov vždy vynorí nepríjemná spomienka na ZOH 1998 v Nagane, kde nám prehra 3:4 so Stredoázijcami zahatala cestu do hlavného turnaja. Odvtedy sme však zohrali s týmto rivalom ďalších päť stretnutí, naposledy vo februári na olympiáde v Turíne, kde sme ho v základnej skupine zdolali 2:1. Kazaši v Rige zrejme opäť stavia na defenzívnu taktiku, súperiť by mali s Bieloruskom o tretie miesto, individualít je v mužstve ako šafranu, väčšie nebezpečenstvo možno očakávať iba z hokejok bratov Koreškovovcov. Tréner Myšagin sa bude spoliehať aj na troch hráčov zo zámoria: brankársku trojku Colorada Kolesnika a útočníkov Antropova (Toronto) a Puškareva (Los Angeles).

RUSKO
registrovaní hráči: 77 200
počet krytých štadiónov: 143
medailová bilancia na MS: 23 -- 8 -- 6 (ZSSR, SNŠ), v ére samostatnosti 1 -- 1 -- 1
vzájomná bilancia: SR -- Rusko 20 8 5 7 65:64
Po trinástich rokoch márneho čakania sľubujú Rusi útok na zlato zo svetového šampionátu. V Lotyšsku sa však budú musieť vyrovnať s nepriazňou domáceho publika. I bez zámorských hviezd by mal tréner Krikunov postaviť špičkový tím, môže sa spoľahnúť na supertalenty Ovečkina z Washingtonu a Malkina z Magnitogorska, kvalitu by mali zaručiť aj ďalšie zdroje z domácej superligy. Otázniky vyvoláva iba brankársky post, poškodený meniskus ohrozuje štart Sokolova. Slováci odohrali s týmto súperom celý rad zaujímavých duelov, triumf 4:3 nad zbornou vo finále MS v Göteborgu znamenal pre nás zisk historického titulu. V poslednom meraní síl -- úvodnom vystúpení na ZOH v Turíne -- zverenci trénera Hossu vyhrali vďaka dvom skvele zakončeným únikom Gáboríka nad Ruskom 5:3. Záverečný duel C-skupiny sľubuje ozajstnú hokejovú lahôdku.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 03:29