StoryEditor

Bartovič po stopách legendárneho Mikitu

25.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

V zámorskej NHL v noci na pondelok zažiaril slovenský útočník v drese Minnesoty Marián Gáborík, ktorý v Chicagu strelil svoje prvé dva góly sezóny. Wild však napriek jeho presným zásahom prehrali 2:4. Svoju tohtosezónnu premiéru v NHL absolvoval v tomto zápase nádejný Milan Bartovič, ktorý sa stal v poradí 24. Slovákom v prebiehajúcej sezóne na klziskách profiligy. Bartovič je iba prvým v slovenským hokejistom v Chicagu od sezóny 1995/96, keď červeno-čierny dres obliekal sedem zápasov obranca Ivan Droppa. Pred nimi zažil v tomto klube slávne časy v rokoch 1958 -- 1980 legendárny Stan Mikita. Bartovič, ktorého jeho nový klub z Chicaga stiahol z farmy v Norfolku, dostal príležitosť vo štvrtej formácii po boku Jasona Morgana a Mikaela Holmqvista.
Gáborík v 11. minúte vyrovnal na 1:1, keď po Rolstonovej strele v presilovke dorazil puk za chrbát brankára jastrabov Chabibulina. Domáci išli v 23. minúte do vedenia po presnom zásahu Arnasona, no slovenský krídelník ešte do konca druhej časti opäť našiel odpoveď. Z ľavej strany vnikol do útočného pásma a prepálil Chabibulina po druhý raz. V poslednej tretine však divosi inkasovali ďalšie dva góly a prehrali 2:4, pričom prišli aj o Gáboríka, ktorý si obnovil zranenie slabín a v záverečných minútach už nenastúpil. Po zápase hneď navštívil klubových lekárov. "Marián odohral výborný zápas, strelil dva dôležité góly. Zranil sa, no dúfame, že to nie je nič vážne," povedal spoluhráč trenčianskeho rodáka Brian Rolston. V klube sa obávajú, že Gáboríkovo zranenie sa stáva pomaly chronickým, keď vynechal takmer celé prípravné obdobie v tréningovom kempe a prvýkrát nastúpil až v stredajšom dueli proti San Jose Sharks. Gáborík odohral v tejto sezóne iba tri zápasy, s bilanciou šiestich bodov mu však patrí medzi Slovákmi v kanadskom bodovaní deviata priečka.
Aj keď hráči Los Angeles po prvej tretine viedli nad Calgary 2:0, nezískali nakoniec ani bod. Hostia v druhej dvadsaťminútovke vyrovnali a 30 sekúnd pred koncom zápasu zariadil ich výhru v presilovke svojím druhým gólom Chris Simon, keď potrestal zbytočné vylúčenia Kostopoulosa. Domáci mohli v tretej tretine za stavu 2:2 strhnúť víťazstvo na svoju stranu, no gól Pavla Demitru rozhodcovia neuznali pre postavenie centra Armstronga v bránkovisku. Slovenský útočník tak pretrhol šnúru troch zápasov, v ktorých zaznamenal minimálne jeden bod, naprázdno vyšiel aj jeho krajan Ľubomír Višňovský.
Anaheim mal proti Phoenixu raketový nástup a po prvej tretine viedol jasne 3:0, keď sa darilo najmä prvému útoku domácich v zložení Teemu Selänne, Ryan Getzlaf, Petr Sýkora. Nakoniec však museli domáci tvrdo bojovať o dva body, pretože Coyotes v zostave so slovenským reprezentantom Ladislavom Nagyom v druhom dejstve znížili na rozdiel gólu a v závere búšili na bránku Bryzgalova. Víťazstvo Mighty Ducks (5:3) poistil až 24 sekúnd pred koncom Rob Niedermayer.
NHL
Nedeľa:
Chicago -- Minnesota 4:2 (za hostí Gáborík 2+0), Los Angeles -- Calgary 2:3, Anaheim -- Phoenix 5:3.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 00:23