TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Vlhová sa postarala o senzáciu v obrovskom slalome. Dosiahla historický úspech a zdolala aj najväčšiu rivalku

28.12.2018, 13:30
Autor:
TASRTASR
Slovenská lyžiarka dominovala v obrovskom slalome a porazila dokonca svoju najväčšiu rivalku Mikaelu Shiffrinovú.

Petra Vlhová excelovala v piatkovom obrovskom slalome Svetového pohára a v rakúskom Semmeringu prvým víťazstvom vytvorila nové a rovno definitívne maximum slovenského lyžovania v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne.

​Na pomery pretekov s výrazným náskokom 45 stotín zdolala nemeckú rutinérku a olympijskú šampiónku ešte z roku 2010 Viktoriu Rebensburgovú, tretia Francúzka Tessa Worleyová, úradujúca majsterka sveta zaostala 6 desatín. Slovenská reprezentantka si upevnila druhú priečku v celkovom poradí SP za stále suverénnou Američankou Mikaelou Shiffrinovou, v hodnotení obráku sa posunula na siedmu pozíciu.

Vlhová slávila svoj piaty triumf kariéry a vyrovnala tak víťazné konto Veroniky Velez Zuzulovej, ktorá uspela v štyroch špeciálnych a jednom paralelslalome. Jej mladšia krajanka k štyrom slalomovým vavrínom pridala teraz mimoriadne cenný obrákový.

"Všetci v tíme sme šťastní, lebo veľa sme pracovali a vyšlo to. Zároveň ma prekvapilo, že to bolo rovno víťazstvo. Podarilo sa mi spraviť dve dobré kolá, v prvom síce boli nejaké chybičky, ale dalo sa a v tom druhom som išla na plný plyn a jazda mi fakt vyšla. Som šťastná, že sa to podarilo nie tak ďaleko od Bratislavy a pred mnohými fanúšikmi, ktorí ma prišli povzbudiť, za čo im ďakujem," vyznala sa Vlhová ešte zadýchaná v cieli do prenosových kamier.

"Rozprášila" enklávu favoritiek

Dosiahla síce v tejto sezóne prvý triumf, ale už piate pódiové umiestnenie. Celkovo sa na stupne víťaziek vo svojej kariére piatich plných ročníkov SP postavila po 17. raz.

Už v roku 2012 sa stal Semmering pre slovenské lyžovanie zasnúbeným strediskom, lebo Veronika Velez-Zuzulová tam vyhrala svoj prvý slalom SP a 17-ročná Vlhová 11. miestom dala o sebe prvýkrát vedieť vo svetovej zjazdárskej elite. Teraz sa už 23-ročná Slovenka hlasno prejavuje v každej súťaži a jej piatkový výkon sa zaraďuje medzi ozdobné v histórii zjazdárskeho SP. Nielen z hľadiska národnej méty, ale aj spôsobom, akým "rozprášila" enklávu favoritiek.

Domáca matadorka Stephanie Brunnerová zaostala na 4. priečke o 64 stotín a o ďalšie dve Mikaela Shiffrinová. Medzi druhou a piatou bo rozdiel 21 stotín, medzi Vlhovou a druhou viac ako dvojnásobný.

Základom bolo už skvelé prvé kolo, ale v tom druhom Slovenka v sťažených podmienkach na rozbitej trati dosiahla druhý čas a predviedla tak dve suverénne najvyrovnanejšie jazdy. Naopak, v druhom kole sa nedokázala s ťažším povrchom ani s tlakom tesných odstupov v dramatickej súťaži stotožniť fenomenálna Shiffrinová a z prvej pozície dosiahla len desiaty čas.

Jasné chyby favoritiek

Pritom Američanka sa v prvom kole predstavila v tradične výbornej fazóne a ako víťazka dvoch predchádzajúcich pretekov (z roku 2016) zašla najlepší čas. O dve stotiny pred domácou Stephanie Brunnerovou. Ďalšiu stotinku stratila Nórka Ragnhild Mowinckelová. Vlhová sa vygradovanou jazdou zaradila hneď za pódium s 3-stotinkovou stratou a 6 stotín sekundy jej chýbalo na senzačné vedenie. V pravidelnom medzisviatočnom dejisku dlhodobého seriálu prebiehala prvá časť piatkovej súťaže na rytmicky vyrovnanej trati, ale pri pomerne tesných medzičasových odstupoch o všetkom rozhodovali dva zákerné úseky.

Z favorizovanej sedmičky štartujúcich na to trochu doplatili prvé štyri pretekárky, teda aj Brunnerová s Mowinckelovou, ktoré predviedli najdynamickejšie jazdy, ale v prelomových bránkach ich to hodilo do nižších oblúkov. Po jasných chybách nestratili viac času len preto, že dokázali svoje "odskoky" okamžite skorigovať a v strmých pasážach zostali v tempe. Fenomenálna Shiffrinová so šestkou ako vždy dostala od svojho širokého tímu spolupracovníkov inštrukcie do vysielačky a ako prvá prešla inkriminované úseky v inej stope a nasadení. Zostala síce v línii, ale s menším prírazom do oblúkov a na čelo sa dostala hlavne vďaka plynulej jazde na hornej a spodnej "plošine" trate.

Petra Vlhová na rovinatom začiatku hľadala svoju líniu a jej agresívny štýl nebol úplne kompatibilný s plynulým kurzom. Od prelomu do strminy však až do cieľa predviedla najvyrovnanejší výkon, v oblúkoch bola takmer neomylná a vo všetkých bránkach až na jednu bola načas. Z prvého medzičasu po štvrtine trate zo straty 68 stotín potom na 40. sekunde ukrojila 16 stotín a do cieľovej časti vpálila v úžasnom tempe. V záverečnej štvrtine skresala zo svojej straty takmer polsekundu, v intenciách pretekov kolosálny údaj.

Vlhová si na hornej ploche dala pozor

Druhé kolo následne nemohlo nepriniesť ešte dramatickejšie rozuzlenie, ibaže by sa ako už často odtrhla vedúca Shiffrinová. Kým však prišla na rad, udiali sa veci priam z ríše športovej fantázie.

Rebensburgová z desiatej pozície a teda so štartovým číslom 21 určila parametre vyvrcholenia a tým, že nemala čo stratiť, s maximálnym rizikom preletela traťou v čase, ktorý už nikto neprekonal. Na celkové víťazstvo to však začalo vyzerať až po tom, ako sa v podobnom štýle zaradila až za ňu po prvom kole siedma Worleyová a vôbec neuspela Talianka Federica Brignoneová.

Potom však na trať vyrazila Vlhová a na hornej ploche si tentoraz dala pozor, aby to s dravosťou neprepálila. Stratila na Nemku síce 13 stotín, ale väčšinu náskoku a najmä skvelý rytmus si udržala. Na druhom medzičase bola jasne najrýchlejšia a keď sa bez náznakov výraznejšieho zaváhania vrútila do cieľa s omamným náskokom, bolo zrejmé, že toto môže byť prílišná výzva nielen pre nasledujúce dve pretekárky, ale aj pre Shiffrinovú. Stalo sa a Slovensko pozná svoju víťazku v SP už v tretej disciplínovej vetve, po úspechoch v slalome (Zuzulová a Vlhová) a paralelnom slalome (Zuzulová).

"Pomaly si to uvedomujem, ale ešte mi to asi úplne nedošlo. Som veľmi šťastná a neviem ani opísať slovami, čo sa mi podarilo. V cieli sa mi premietlo v hlave, čo som pre to musela urobiť. Pracovala som veľmi tvrdo, aby som stála na pódiu, myslím si, že víťazstvo neočakával nikto. Boli sme tam veľmi nasekané, keď som videla náskok, verila som v pódium, ale nečakala som, že vyhrám," povedala Vlhová pre slovenské médiá.

Výsledky obrovského slalomu SP v Semmeringu:
1. Petra VLHOVÁ (SR) 2:04,72 min. (1:02,38-1:02,34), 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,45 s (1:02,96-1:02,21), 3. Tessa Worleyová (Fr.) +0,60 (1:02,76-1:02,56), 4. Stephanie Brunnerová (Rak.) +0,64 (1:02,34-1:03,02), 5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,66 (1:02,32-1:03,06), 6. Federica Brignoneová (Tal.) +0,76, 7. Ricarda Haaserová (Rak.) +0,90, 8. Anna Veithová (Rak.) +0,94, 9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,00, 10. Marta Bassinová +1,51

Celkové poradie SP (po 14 z 37 súťaží):
1. Shiffrinová 934 b., 2. VLHOVÁ 488, 3. Mowinckelová 396, 4. Rebensburgová 366, 5. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 359, 6. Brignoneová 335

Poradie v obr. slalome (4):
1. Brignoneová 270, 2. Worleyová 265, 3. Shiffrinová 255, 4. Rebensburgová 210, 5. Mowinckelová 199, 6. Brunnerová 195, 7. VLHOVÁ 168.

01 - Modified: 2024-01-20 15:39:42 - Feat.: - Title: Pre Petru Vlhovú sa po strašidelnom páde sezóna skončila. Vyšetrenie v nemocnici odhalilo poškodené väzy v kolene 02 - Modified: 2024-01-20 09:38:48 - Feat.: - Title: Hrôzostrašný pád Petry Vlhovej. Z obrovského slalomu v Jasnej ju musel brať vrtuľník 03 - Modified: 2023-12-28 14:57:32 - Feat.: - Title: Vlhová: Lyže nerobili to, na čo som zvyknutá. V polovici trate som chcela zastaviť, bolo to niečo hrozné 04 - Modified: 2023-12-28 14:01:35 - Feat.: - Title: Skvelé druhé kolo Petry Vlhovej, po výbornom výkone poskočila v obrovskom slalome až o 11 miest 05 - Modified: 2023-12-28 09:56:41 - Feat.: - Title: Vlhovej po prvom kole obrovského slalomu patrí 11. miesto, viedla Shiffrinová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 23:17