StoryEditor

Slováci našli svojho Collinu

13.11.2005, 23:00

Slovenskí futbalisti odchádzali do Madridu na barážový zápas so Španielskom s nádejou na výsledok, ktorý by ich nechával v domácej odvete v hre o postup na MS v Nemecku. Tí sebavedomejší dokonca hovorili o remíze. V sobotňajšom stretnutí sa však sebavedomé očakávania Slovákov nepotvrdili a zo štadióna Vicente Calderóna odcestovalo národné mužstvo s päťgólovým prídelom, ktorý z odvety robí len povinnú formalitu.
Galisovmu výberu však tentoraz na ceste za úspechom nestál len súper, ale aj taliansky arbiter Massimo de Santis. Hlavný rozhodca už v 2. min. naznačil kurz zápasu, keď daroval Španielom vymyslený priamy kop. V podobnom duchu sa nieslo stretnutie aj v ďalších minútach, stačí spomenúť nesprávne posúdený rohový kop pred úvodným gólom či prísne vylúčenie trénera Galisa. Väčšiu dôraznosť Slovákov pribrzdil dvomi žltými kartami už v 19. min., ku ktorým pridal po zmene strán ešte napomenutie Hlinkovi a úplne bez dôvodu aj Škrteľovi. Kľúčovým okamihom sa však ukázal jeho verdikt po Kratochvílovej ruke za stavu 1:2, keď sa Slováci po Némethovom góle vymanili z tlaku a čoraz častejšie sa dostali na dostrel Casillasa. Klincom do slovenskej rakvy nebola prísne nariadená jedenástka, ale vylúčenie protestujúceho Hada. Prečo si z klbka protestujúcich hráčov vybral na napomenutie hráča, ktorý už mal jednu žltú kartu, vie len taliansky rozhodca. Českí fanúšikovia dodnes nevedia prísť na meno de Santisovmu slávnejšiemu kolegovi Pierluigimu Collinovi, ktorý prísnou penaltou v prospech Holandska stopol české ambície na ME 2000, od sobotňajšieho večera majú svojho Collinu aj Slováci.
Aj keď rozhodovanie de Santisa bolo niekedy dosť jednostranné, čo priznali aj španielske denníky Sport Diario a Mundo Deportivo, treba objektívne priznať, že tentoraz boli Španieli nad naše sily. Domáci hráči boli lepší takmer v každom ukazovateli. Lavínové útoky Luisa Garciu, Raúla, Reyesa či Torresa zastavovali slovenskí obrancovia neraz iba s pomocou faulov, prísnejšie kritériá z defenzívy znesú iba Kratochvíl a Škrteľ. V horúcom kotli sa nepresadila ani slovenská ofenzíva. Stred poľa akoby neexistoval, Vittek na hrote prakticky nedostal loptu, a tak brankár Casillas až na malé výnimky nemal čo riešiť. Celkovej situácii nepomohli ani horúce hlavy trénera Galisa, Karhana (pre dve žlté karty bude chýbať v bratislavskej odvete) či Hada, ktorí si mali bez ohľadu na racionálne argumenty zachovať pevné nervy. Práve svojou nedisciplinovanosťou dali totiž šancu rozhodcovi na smrteľné oslabenie svojho tímu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 13:46