StoryEditor

Messi a spol. odstavili trénera, v kľúčovom zápase budú rozhodovať o zostave aj taktike

26.06.2018, 13:28
Argentínu dnes čaká posledný zápas v skupine. Na postup im nemusí stačiť ani víťazstvo proti Nigérii.

Najskúsenejší argentínski hráči Lionel Messi, Javier Mascherano a Nicolás Otamendi sa pred dnešným kľúčovým zápasom o postup zo skupiny D proti Nigérii (20.00) rozhodli, že vezmú zodpovednosť na seba. 

Po debakli 0: 3 od Chorvátov požiadali technického riaditeľa Argentínskeho futbalového zväzu (AFA) Jorgeho Burruchagu, aby si mohli taktiku na zápas aj zostavu určiť sami a kritizovaný kouč Jorge Sampaoli nemohol do riadenia tímu zasahovať.

Hráči prevzali velenie

"Hovoril som s Burruchagom, takže viem, že dovolil hráčom prevziať velenie. Pokiaľ bude chcieť Sampaoli proti Nigérii sedieť na lavičke, tak môže. Ak nie, tak to tiež nebude problém," povedal britskému denníku Daily Mail Ricardo Giusti, ktorý spolu s Burruchagom v roku 1986 oslavoval ako hráč posledný titul majstrov sveta pre Argentínu.

Finalisti z posledného svetového šampionátu, ktorí zo zápasov s Islandom a Chorvátskom získali jediný bod, musia nad Nigérijčanmi vyhrať a zároveň dúfať, že Islanďania v súbežne hranom zápase neporazia Chorvátov.

Aby sa Argentínčania nedostali pred duelom s africkým tímom pod ešte väčší tlak, rozhodol sa predseda AFA Claudio Tapia ponechať Sampaoliho pri reprezentácii s tým, že Messi a spol. budú mať v kabíne hlavné slovo.

Renomovaný argentínsky tréner pritom pred dvoma rokmi priviedol k triumfu na Copa America Čiľanov, ktorí porazili Argentínu vo finále po tom, čo práve Messi zlyhal v penaltovom rozstrele.

Posledný šampionát 

Všetka pozornosť tak dnes bude upriamená práve na Messiho. Ten v sobotu oslávil 31. narodeniny a predpokladá sa, že tohtoročný šampionát pre neho bude posledný.

Derniéra na turnaji to bude navyše zrejme aj pre ďalších trinásť tridsiatnikov, ktorých má Argentína v mužstve.

Lúčiť so šampionátom by sa mali v Rusku Macherano, Otamendi, brankár Willy Caballero, záložník Angel Di María či útočník Gonzalo Higuaín.

Zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa búrlivák Sampaoli bude správať na lavičke, keď bude mať obmedzené právomoci.

To, že by spolupráca dvoch hlavných mužov v argentínskom tíme mohla fungovať, ukázal práve nedeľný tréning, na ktorom usmiaty Sampaoli zablahoželal Messimu k narodeninám.

Porovnávanie s Maradonom

Otázkou však je, ako kapitán Argentínčanov unesie už tak veľký tlak, ktorý je na neho vyvíjaný. Fanúšikovia ho totiž neustále porovnávajú s Diegom Maradonom, ktorý mal hlavnú zásluhu na spomínanom titule majstrov sveta z roku 1986.

Držiteľ piatich Zlatých lôpt pre najlepšieho hráča sveta je pod paľbou kritiky za to, že v drese Argentíny nepredvádza tak dobré výkony ako na klubovej scéne za Barcelonu.

Dnes bude mať možnosť kritikom ukázať, že sa mýlia. Dovedie Argentínu za postupom do play off?

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 01:36