StoryEditor

Aké novinky prinesie a kto je favorit? 11 dôležitých otázok o futbalovom šampionáte

14.06.2018, 13:18
Majstrovstvá sveta vo futbale dnes štartujú úvodným výkopom medzi domácim Ruskom a Saudskou Arábiou.

Všetko to vypukne už vo štvrtok. Znovu po štyroch rokoch štartuje najväčšia športová udalosť planéty. Pripravili sme pre vás 11 dôležitých otázok, ktoré zaujímajú verejnosť pred začiatkom šampionátu. 

Kto získa titul?

Stávkové kancelárie sa zhodujú na Brazílii. Po dvoch výborných výkonoch v príprave sa ich kurz ešte znížil. Môžu vyhrať šiestykrát v histórii. Predovšetkým kvôli tomu, že sa stihol uzdraviť Neymar, jeden z najvýraznejších hráčov súčasnosti. Ale pozor na konkurenciu. Svoj zlatý sen stále snívajú Nemci, ktorí obhajujú titul. Bojovne sa cítia vo Francúzsku, Argentíne, Španielsku alebo v Belgicku.

Nemci na svojej ceste k titulu v roku 2014 uštedrili debakel domácej Brazílii

Kto šokuje?

Už sa stalo. Španielsko v stredu vyhodilo trénera. Len čo sa v éteri objavilo, že Julen Lopetegui od novej sezóny prestúpi do Realu Madrid, národná federácia nekompromisne zasiahla. Oprávnene sa cítila podvedená, že Lopetegui rokovania s Realom tajil. "O dohode sme sa dozvedeli päť minút predtým, než ju Real zverejnil. Julen porušil základné pravidlo," hneval sa zväzový prezident Luis Rubiales.

Dopoludnia šokovala výpoveď, ale popoludní už bol známy nástupca: Fernando Hierro, legenda Realu a súčasný športový riaditeľ zväzu. Trénerské rošády samozrejme môžu reprezentáciu vykoľajiť. Lopeteguiho štýl bol výrazný a tím si na neho zvykol. Španieli neprehrali 20 zápasov v rade. 

Ako pomôže video?

Veľmi. Je to revolučný krok, pretože - okrem iného - prestanú padať neregulárne góly a zmiznú vymyslené penalty. Video síce nie je liek na všetko, ale pre hlavnú futbalovú scénu je nevyhnutné.

Všetkých 64 zápasov bude pod detailným dohľadom. Mimochodom, aj všetci videorozhodcovia pri televízii budú oblečení do dresov rozhodcov, čo vysvetlil ich šéf Pierluigi Collina: "Nie sú to úradníci, aby mali kravatu. Pri svojej práce sa poriadne zapotia."

Čo bude ešte nové?

To súvisí až s vyraďovacou fázou. Ak dôjde k predĺženiu, tímy môžu použiť štvrté striedanie. Pamätáte časy, kedy sa dalo striedať len dvakrát? A ešte v 60. rokoch sa nesmelo striedať vôbec.

Ako sa predvedie usporiadateľ Rusko?

Farebne, srdečne a veľkolepo. Pre vašu predstavu: dizajn pre kufrík, v ktorom dorazil zlatý pohár pre šampiónov, vymyslel Louis Vuitton. Ruský prezident Putin si úspech šampionátu dal za svoj cieľ. Už pri dnešnom slávnostnom otvorení bude možné vidieť tú okázalosť. Samotní futbalisti však Putinovi radosť nerobia. Úvodný zápas proti Saudskej Arábii je súbojom dvoch najmenej kvalitných tímov na turnaji.

Messi alebo Ronaldo?

Už viac ako desať rokov medzi sebou súperia o najlepšieho futbalistu súčasnosti, ale majstrovstvá sveta ešte nevyhral ani jeden. Je dosť možné, že to tak zostane a obaja tridsiatnici sa už na ďalšom šampionáte neobjavia.

Kto bude kráľom strelcov?

Nepredpokladá sa, že by sa objavilo nejaké senzačné meno ako napríklad Oleg Salenko v USA 1994. Najsledovanejšiu z individuálnych cien by si mali vystrieľať overení kanonieri. Najnižší kurz majú Neymar, Messi, Ronaldo, Lewandowski, Griezmann, Kane, Suárez, Salah, Cavani.

Hrozí terorizmus?

Rozhodne áno. Rusi investovali miliardy, aby šampionát ochránili. Na staniciach, letiskách a pochopiteľne okolo štadiónov hliadkujú stovky vojakov a policajtov. Lenže skúste ochrániť jedenásť miest naraz. Predvlaňajšie olympijské hry sa odohrali len v Soči a tam to Rusi zvládli.

Naučia sa Rusi fandiť slušne?

To sa ešte len uvidí. Anglický obranca Danny Rose presvedčil svoju rodinu, aby za ním do Ruska nejazdila. Bojí sa rasistických prejavov, ktoré by mohla počuť. Oprávnene, na ruských štadiónoch zostávajú rasizmus a xenofóbia hlboko zakorenené. A nielen to. Napríklad šéfka Štátnej dumy pre otázky rodiny požiadala Rusky, aby nenadväzovali intímny kontakt so zahraničnými hosťami, navyše s odôvodnením: "Najhoršia by bola iná rasa. My Rusky musíme plodiť vlastné deti."

Objavia sa noví hrdinovia?

Nepochybne, ale na ich mená si ešte musíme počkať. Na poslednom Eure šokoval maličký Island. Možno sú na rade Peruánci, ktorí neboli na šampionáte od roku 1982. Budú mať v Rusku podporu ako málokto. Na svoje tri skupinové zápasy predali viac ako 40-tisíc vstupeniek. Viac dokázala predať len Kolumbia.

Kam nabudúce?

Od stredy sa vie, že majstrovstvá sveta v roku 2026 usporiadajú spoločne USA, Kanada a Mexiko. Tri krajiny sa o turnaj ešte nedelili, navyše sa bude hrať prvýkrát so 48 tímami. Medzitým sa ešte futbal v roku 2022 dostane na šampionát do Kataru.

01 - Modified: 2018-07-27 08:16:44 - Feat.: - Title: Obľúbený český komentátor čelí útokom kvôli kritike Ruska. Nemám problém to povedať, reaguje 02 - Modified: 2018-07-23 09:55:50 - Feat.: - Title: Sledovanosť futbalu u nás rástla 03 - Modified: 2018-07-17 06:24:47 - Feat.: - Title: Tajomstvo úspechu: Ako si Francúzi povedali, že budú najlepší na svete 04 - Modified: 2018-07-16 16:01:13 - Feat.: - Title: Chorvátska prezidentka mokne, Putin je suchý. Je to hanba ochranky, hovorí expert 05 - Modified: 2018-07-16 09:20:34 - Feat.: - Title: Ako oslavovalo Francúzsko: eufória, ale aj bitky rabovanie a smrteľné úrazy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:47