StoryEditor

Na Australian Open len kvarteto Slovákov

15.01.2006, 23:00

Stretnutiami úvodného kola sa dnes v noci v Melbourne začal prvý grandslamový turnaj roka Australian Open (dotácia 19 mil. AUD). Medzi mužmi je hlavným favoritom najvyššie nasadený Švajčiar Roger Fereder. Súperom svetovej jednotky a šesťnásobného grandslamového šampióna v 1. kole bude jeden z držiteľov voľnej karty Uzbek Denis Istomin. Neskôr by potom 24-ročný Švajčiar mohol naraziť na jedného z dvojice Tommy Haas (Nem.) -- Nikolaj Davydenko (Rus.). "O Istominovi zasa nemôžem nič povedať, lebo je pre mňa úplne neznámy. Ani neviem, koľko má rokov a či hrá ľavou alebo pravou rukou," komentoval Federer. Ďalší mužskí spolufavoriti Američan Andy Roddick a Argentínčan David Nalbandian majú v 1. kole za súperov kvalifikantov. Ťahákom ženskej časti turnaja je bývalá svetová jednotka Martina Hingisová, ktorá sa tento rok vrátila do tenisového kolotoču. Dvadsaťpäťročná Švajčiarka, víťazka tohto podujatia z rokov 1997 -- 1999, sa v 1. kole postaví proti tridsiatej nasadenej Ruske Vere Zvonarevovej.

Bez Agassiho a Nadala
Na grandslame v Melbourne bude chýbať niekoľko hráčov absolútnej svetovej špičky. Podľa rebríčka najvyšším z absentérov je svetová dvojka Rafael Nadal, ktorý má zranenú ľavú nohu. Fanúšikovia tenisu neuvidia ani hrajúcu legendu Američana Andreho Agassiho, štvornásobný víťaz Australian Open má problémy s členkom. Na začiatku tohto týždňa svoju účasť odvolal aj obhajca prvenstva Rus Marat Safin, ktorého trápi ľavé koleno. Naopak, v ženskej časti by mali nastúpiť všetky hráčky z Top 10 rebríčka WTA Tour. Najskôr vo finále sa s jednotkou Davenportovou môže stretnúť víťazka US Open Kim Clijstersová, trojku organizátori pridelili Francúzke Amelii Mauresmovej. Belgičanka Clijstersová sa tento týždeň síce odhlásila pre zranenie z turnaja v Sydney, ale podľa šéfa organizačného výboru Australian Open Paula McNameeho by mala byť do začiatku úvodného zápasu v poriadku.

Debut Gajdošovej
Slovenský tenis bude na úvodnom grandslamovom podujatí roka reprezentovať len kvarteto tenistov, čo je opäť ústup z pozícií. Minulý rok sa totiž v Melbourne predstavilo šesť tenistov spod Tatier. Najviac sa očakáva od nasadených Dominika Hrbatého (12) a Daniely Hantuchovej (17). Slovenská daviscupová jednotka začne obhajobu lanského štvrťfinále proti málo známemu Rakúšanovi Oliverovi Marachovi, hráčovi druhej stovky rebríčka ATP Entry. Hrbatý bude jediným slovenským mužským zástupcom v súťaži, keďže Karol Kučera sa minulý rok rozlúčil s kariérou, Karol Beck podozrivý z užitia dopingu stále nehrá a dvojica Michal Mertiňák -- Viktor Bruthans neprešla ani prvým kvalifikačným kolom. Počas prvého dňa sa predstaví Hantuchová, ktorá sa po prvý raz v kariére stretne s Japonkou Saori Obatovovou a úspešná kvalifikantka Jarmila Gajdošová si zmeria sily s Nemkou Martinou Müllerovou. Pre talentovanú 18-ročnú tenistku to bude grandslamová premiéra. Tretia Slovenka Martina Suchá odohrá svoj zápas s Izraelčankou Annou Smashnovovou až zajtra.

Z histórie
-- Premiérový ročník medzinárodných majstrovstiev Austrálie sa uskutočnil v roku 1905 na kurtoch kriketového klubu Warehouseman's Cricket Ground.
-- Počas svojej storočnej histórie mal turnaj mnoho zastávok, jeho organizátormi boli nielen austrálske Sydney, Perth, Adelaide, Brisbane, ale v rokoch 1906 až 1912 dokonca Nový Zéland.
-- Do súčasného dejiska v Melbourne sa turnaj definitívne presunul v roku 1972.
-- Najúspešnejším hráčom turnaja v dvojhre je so šiestimi titulmi Austrálčan Roy Emerson, medzi ženami získala najviac titulov jeho krajanka Margaret Courtová (11).
-- Najdlhšie stretnutie odohrali Nemec Boris Becker a Talian Omar Camporese. V súboji 3. kola v roku 1991 zvíťazil Becker 7:6, 7:6, 0:6, 4:6, 23:21 a zápas trval 311 minút.
-- Zo slovenských tenistov zaznamenala najúspešnejší výsledok v Melbourne Daniela Hantuchová, ktorá pred štyrmi rokmi spoločne s Kevinom Ullyettom zo Zimbabwe zvíťazila v miešanej štvorhre. Najlepší výsledok vo dvojhre dosiahol Miloslav Mečíř, ktorý v roku 1989 prehral až vo finále (s Ivanom Lendlom 2:6, 2:6, 2:6.)

FINÁLOVÉ VÝSLEDKY 2005
Dvojhra žien:
S. Williamsová (7-USA) -- Davenportová (1-USA) 2:6, 6:3, 6:0, dvojhra mužov: Safin (4-Rus.) -- Hewitt (3-Austr.) 1:6, 6:3, 6:4, 6:4, štvorhra mužov: W. Black, Ullyett (5-Zimb.) -- Bob a Mike Bryanovci (2-USA) 6:4, 6:4, štvorhra žien: Kuznecovová, Moliková (6-Rus./Austr.) -- Davenportová, Morariuová (15-USA) 6:3, 6:4, miešaná štvorhra: Draper, Stosurová (Austr.) -- Ullyett, Huberová (4-Zimb./JAR) 6:2, 2:6, 7:6 (10:6).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 23:56