TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matej Tóth je nevinný a môže ďalej súťažiť. Pravda vyšla najavo, reagoval elitný chodec

21.12.2017, 18:24
Autor:
chochoTASRTASR
Potvrdila to Medzinárodná asociácia atletických federácií.

Elitný slovenský chodec Matej Tóth je nevinný a môže ďalej pretekať. Pre TV JOJ potvrdila Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF), že sa v Tóthovom prípade neodvolá na Športový arbitrážny súd v Lausanne. V praxi to znamená, že slovenského atléta zbavili obvinenia z porušenia antidopingových pravidiel.

Olympijský vítať z roku 2016 a majster sveta z roku 2015 v chôdzi na 50 km upadol do podozrenia z porušenia antidopingových pravidiel kvôli odchýlke v biologickom pase športovca.

Pozrite si aj rozhovor s Matejom Tóthom v HNtelevízii zo septembra 2017, v ktorom sme sa ním rozprávali o tom, aký je život v tieni dopingového podozrenia:

"Pravda vyšla najavo"

​Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (SAZ) 4. októbra 2017 rozhodla, že Tóth antidopingové pravidlá neporušil a zrušila mu dočasný dištanc. IAAF mala do polnoci v stredu 20. decembra oznámiť SAZ, či sa proti tomuto verdiktu odvolá. Nestalo sa tak.

Nakoniec dnes IAAF potvrdila pre TV JOJ, že Tóthov prípad neposunie na Športový arbitrážny súd. "IAAF sa rozhodla neodvolať sa na Športový arbitrážny súd voči rozhodnutiu slovenskej disciplinárnej komisie očistiť Mateja Tótha z dopingového porušenia na základe jeho biologického pasu atléta. Atlét môže súťažiť, ako mohol už od rozhodnutia disciplinárnej komisie v októbri."

„Som, samozrejme, nesmierne šťastný, že sa to po takmer ôsmich mesiacoch takto skončilo. Spadol mi veľký kameň zo srdca," reagoval na verdikt IAAF 34-ročný Matej Tóth.

„Budú to jedny z mojich najkrajších Vianoc v živote, pod stromček som dostal krásny darček. Teším sa, že pravda vyšla najavo. Ďakujem všetkým, ktorí mi v tomto zložitom období pomáhali, podporovali ma, verili mi a vlievali do mňa dôveru aj vo chvíľach, keď som už neveril, že spravodlivosť zvíťazí. Som rád, že aj antidopingoví experti IAAF uznali, že moja jediná odchýlka v biologickom pase športovca bola len dôsledok prirodzeného fyziologického stavu môjho organizmu,“ dodal.

"Trpeli sme s ním"

Šéftréner SAZ Martin Pupiš intenzívne žil s celým prípadom. "V prvom momente to bolo po oznámení Maťovej neviny úžasné, všetkým nám odpadol stres a napätie, ktoré sme polroka cítili ako veľký balvan. Aj sme jedného času prestali veriť celému antidopingovému programu, keďže obvinil niekoho, kto bol nevinný," uviedol.

V prvej fáze celého prípadu musel byť Slovenský atletický zväz nestranný, no ako pribúdali dni a rástlo presvedčenie o nevine Tótha, tak bojoval s ním. "Dokázať jeho nevinu bolo dielom Mateja, no aj všetkých okolo nás vo zväze," dodal Pupiš. "Najskôr sme museli byť nestranní, no postupom času z nás všetkých aj navonok jasne vyžarovalo presvedčenie o nevine. Všetci sme poznali Mateja ako čestného človeka a trpeli sme s ním. Otázne teraz je, do akej miery sa teraz treba zamýšľať nad tým, čo všetko musel prežiť, o čo všetko ho táto kauza obrala, o koľko radosti. Momentálne je dôležité, že sa pravda ukázala, no koľko úsilia to stálo už ťažko niekto zmeria."

Podľa Pupiša IAAF následky z celého prípadu asi neponesie a uvažovať o nejakom odškodnom by možno nebolo prezieravé. "Je to naozaj otázne, aj v minulosti sa nikto podobný k takému niečomu neodhodlal. Ako už Matej povedal, dokázanie neviny ho okrem stresov vyšlo na desiatky tisíc a k tomu treba prirátať aj ďalšie stratené financie a trebárs minimálne striebro na majstrovstvách sveta v Londýne. Maťo sa musí rozhodnúť sám, ako naložiť s celým prípadom a či má zmysel ešte niečo riešiť."

Z celého prípadu vyplýva aj veľké poučenie, či sa môže niekto vyhnúť krivému obvineniu. Pupiš si myslí, že sa to nedá. "Kto je naozaj vinník, vie si všetko odkontrolovať a sofistikovane na tom pracovať. Ja osobne si neviem predstaviť ako proti tomu bojovať, no minimálne z toho plynie pre IAAF impulz a dúfam, že aj vyhodnotenie celej metódy dokazovania viny. Matej Tóth im poskytol, spochybnil a vyvrátil oveľa viac z ich tvrdení, na základe ktorých obviňujú športovcov. A to je vážny argument, aby sa nad tým IAAF zamyslela a metódu dokazovania viny prehodnotila."

"Akoby sme znova vyhrali olympiádu"

Veľkú radosť mal z definitívneho uzavretia celého prípadu Tóthov tréner Matej Spišiak: "Keď mi Maťo zavolal, že IAAF sa neodvolá, od radosti som z celej sily zahučal do telefónu. Dnes sme akoby znova vyhrali olympiádu, no tento duel bol výrazne ťažší ako v Riu. V príprave a priamo na trati mnohé veci viete ovplyvniť, ale v takejto kauze takmer žiadne. Toto bola akoby hra, v ktorej sme nevedeli, o čo ide, na čom sme. Som rád, že sa potvrdilo, čo som opakoval od začiatku – že Maťovo obvinenie je nezmysel, nič zlé neurobil. Mrzí ma, že stratil osem mesiacov športového života. To, čo sme spolu zažívali, boli strašné situácie, hoci sme vo verejnosti cítili obrovskú podporu. Stále som veril, že sa všetko vysvetlí. Veril som takisto ako vlani pred olympiádou v Riu, že Maťo sa zo zranenia zotaví a stihne sa na hry pripraviť. Obaja máme predčasné Vianoce – už dva dni pred ozajstnými. Veril som, že aj keby sa IAAF odvolala a posunula prípad na CAS, uspeli by sme. Akurát by sme prišli o ďalší cenný čas a pokoj v príprave. Teraz máme pred sebou veľké výzvy. V marci sa na Dudinskej päťdesiatke pokúsi splniť limit na ME. Ak pôjde všetko hladko, nemal by byť s tým problém, hoci viem, že ešte nebude v ideálnej forme. No a naša najväčšia výzva sú augustové ME v Berlíne," uviedol Spišiak vo svojom stanovisku, ktoré pre TASR sprostredkoval SAZ.

Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok priznal, že prežíval krušné chvíle. "Uplynulých osem mesiacov sme zažívali ťažké obdobie, bolo náročné nielen pre tím ľudí, ktorí s Matejom spolupracoval, ale aj pre celú slovenskú atletiku. Táto kauza na ňu vplývala negatívne. Robili sme všetko pre to, aby sme IAAF presvedčili, že Maťo sa ničím neprevinil. Jeho tím - právnici, lekári, vedci - odviedol vysoko profesionálnu prácu. Takisto samotný Matej usilovne zbieral všetky možné odborné informácie o stave svojho organizmu, o jeho reakciách, skladal mozaiku, vďaka ktorej sa podarilo očistiť jeho meno. Získal posudky naozaj renomovaných svetových expertov, ktorí boli ochotní podieľať sa na vyvrátení podozrení. Pravda zvíťazila, ukázalo sa, že Maťo nepochybil. Poznám ho roky, takmer odmalička. Viem, prečo, a v čom bol výnimočný. Veril som mu, že nepochybil, no často som pochyboval, či tento boj dovedie do víťazného konca. Najdôležitejšie však bolo, že napokon uverili tí, ktorí ho podozrievali z porušenia antidopingových pravidiel. Matej sa celý čas snažil byť objektívny a svoju obhajobu staval najmä na odborných posudkoch. Myslím si, že vďaka tomu, vďaka skvelej práci celého tímu odborníkov, napokon uspel. Táto kauza však ukázala, aký je úspech krehký a ľahko pominuteľný.“

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-15 06:18:13 - Feat.: - Title: Pokoril takmer 38-ročné maximum. Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:15