StoryEditor

Július Šupler: Až čas ukáže našu silu

Po jedenástich rokoch sa opäť vrátil na reprezentačnú lavičku. Tréner národného tímu Július Šupler mal pri zostavovaní nominácie na majstrovstvá sveta náročnú úlohu. Hráči z európskych líg, zo slovenskej extraligy a predovšetkým zo zámorskej NHL sa mu ospravedlňovali z rôznych dôvodov. Napokon však zostavil tím, ktorý bude patriť medzi favoritov šampionátu. Ako však tvrdí v rozhovore pre HN: "Všetky plusy a mínusy nášho mužstva ukáže až priebeh šampionátu."

Ste spokojný s tým, ako nakoniec skončila vaša nominácia na majstrovstvá sveta v hokeji?
- Mrzí ma práve posledná zmena v nej, keď útočník Ladislav Nagy neprešiel vo svojom klube výstupnými zdravotnými testami. Jeho poškodenie bedrového kĺbu sa ukázalo ako vážne.

Prečo ste najprv vyradili z nominácie Mareka Urama a neskôr ho opäť povolali?
- Práve kvôli Nagyovej neúčasti. Pristúpili sme k zmene a Urama sme povolali namiesto Františka Skladaného. Nagy sa vyjadroval na 90 percent že na šampionát príde. Preto bol útočník Slovana z nominácie pôvodne vyradený.

Dá sa povedať, že Marek Uram bude nastupovať v druhej formácii?
- Uvidíme, to všetko ukážu až prvé zápasy na týchto majstrovstvách sveta. Pravdou však je, že Urama sme nechceli volať do Moskvy, keďže by sa možno vôbec nedostal na ľad.

Vedeli by ste porovnať tvorenie tohto reprezentačného kádra s tým, ktorý ste povolali na šampionát v roku 1996 vo Viedni?
- Dnešok sa vôbec nedá porovnávať z obdobím spred 11 rokov. Teraz sa nominácia vytvára za iných podmienok, mužstvo sa tvorí za pochodu. V minulosti to bolo jednoduchšie, pretože sme nemali toľko hokejistov v zámorí. Väčšina z hráčov, ktorí prišli na úvodný zraz, sa dostala aj na šampionát.

Kde vidíte najväčšie slabiny nášho reprezentačného výberu? Čo ešte potrebuje mužstvo najviac zlepšiť?
- Na toto vám neodpoviem. Všetky plusy a mínusy a sila nášho mužstva sa ukážu až v priebehu šampionátu. Nevieme ešte odhadnúť silu našich súperov. Treba napríklad aj počkať, kým sa zámorskí hokejisti adaptujú na širšie klzisko. Netreba hľadať to, čo ešte neexistuje.

Za neúspech je vždy zodpovedný aj tréner. Aké umiestnenie však budete považovať za úspech?
- Nepoznám trénera, ktorý nechce uspieť na takomto podujatí. Samozrejme, že sa chceme dostať čo najďalej, ale uvidíme, ako sa bude šampionát vyvíjať.

Je brankár Karol Križan už v poriadku? Viete už, kto nastúpi v úvodnom zápase proti Nórsku ako brankárska jednotka?
- Gólman Križan dnes absolvoval bez úľav celý tréning v plnom nasadení a zdá sa, že je zdravotne v poriadku.

Viete už, kto nastúpi v úvodnom zápase proti Nórsku ako brankárska jednotka?
- Do bránky proti nášmu prvému súperovi na šampionáte sa postaví brankár Montrealu Jaroslav Halák.

Prezradíte meno hokejistu, ktorý bude viesť národný tím na šampionáte ako kapitán?
- Ja nerád rozhodujem o takejto dôležitej funkcii pre tím. A práve preto nechávam na hráčov v mužstve, aby si kapitána zvolili sami.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 20:23