StoryEditor

Zázrak. Dvadsiatka sa udržala

04.01.2007, 23:00
Slovenská hokejová reprezentácia sa udržala v elitnej kategórii MS do 20 rokov: Najprv dokázali zverenci trénera Jána Jaška zvíťaziť nad Bieloruskom 9:0. Po výbornom výsledku boli odsúdení na čakanie a pomoc od švajčiarov.

Slovenská hokejová reprezentácia sa udržala v elitnej kategórii Majstrovstiev sveta do 20 rokov: Najprv dokázali zverenci trénera Jána Jaška zvíťaziť nad Bieloruskom 9:0. Po tomto výbornom výsledku boli odsúdení na čakanie a pomoc od švajčiarskej reprezentácie. Tá nakoniec zvíťazila nad Nemeckom 5:3. V skupine o udržanie sme mali spoločne s Nemeckom a Bieloruskom po tri body. O našom konečnom ôsmom mieste na šampionáte rozhodlo vzájomné skóre týchto troch mužstiev.

Jediná výhra stačila
Slovenská dvadsiatka sa konečne dočkala víťazstva na svetovom šampionáte. Bolo prvé, ale prišlo v tú najvhodnejšiu chvíľu. Vďaka nemu, a športovej korektnosti švajčiarskych juniorov sa Slovenská dvadsiatka zachránila v A kategórii Majstrovstiev sveta.
Vynikajúcim spôsobom vstúpili do záverečného zápasu s Bieloruskom. V prvej tretine vystrelili naši reprezentanti 14-krát na súperovu bránu a zaslúžene ju vyhrali 3:0. V priebehu zápasu dokázali využiť štyri presilové hry zo siedmich. Výhrou 9:0 zaznamenali najvýraznejšie víťazstvo zo všetkých zápasov na turnaji. "V stretnutí nám vyšlo všetko, čo sa nám nedarilo doposiaľ. Záverečný duel skupiny o záchranu nebudem sledovať," povedal po zápase tréner reprezentácie Ján Jaško. "Napriek vysokému víťazstvu to nebolo najmä v úvode jednoduché. Nervozita chlapcom zväzovala ruky, ale dokázali sme streliť rýchly gól a v takom prípade sa do zápasu vstupuje celkom inak," uviedol Jaško.
Najlepším strelcom reprezentácie na turnaji sa stal s piatimi gólmi útočník kanadského tímu Chicoutimi Juraj Mikuš.

Juniori sa nepresadzujú
V porovnaní s ostatnými reprezentáciami na turnaji mal slovenský tím jednu veľkú nevýhodu. Naši hráči vo svojich kluboch nedostávajú taký priestor na ľade a nie sú lídrami svojich klubov ako hráči z hokejovo vyspelejších krajín. Nominácia bola zložená prevažne z hokejistov pôsobiacich v zámorských súťažiach. To určite nijako neznižuje ich schopnosti na ľade, ale v USA a Kanade hrávajú vo svojich tímoch väčšinou v tretej a vo štvrtej formácii, nenastupujú na presilovky a oslabenia a celkovo nie sú pod takým tlakom, aký ich čakal v národnom tíme. Nádeje slovenského hokeja nedostávajú dostatok šancí ani v domácej extralige. "Slovenské kluby preferujú starších a skúsenejších hráčov," povedal tréner Popradu František Hossa.

TABUĽKA
1. Švajčiarsko 3 3 0 0 0 11:5 9
2. Slovensko 3 1 0 0 2 12:6 3
3. Nemecko 3 1 0 0 2 8:10 3
4. Bielorusko 3 1 0 0 2 4:14 3

MINIROZHOVOR S FRANTIŠKOM HOSSOM

trénerom Popradu a členom výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja.
Chýbajú talenty
Kde je podľa vás príčina neúspešných výsledkov slovenských hokejových juniorov na MS vo Švédsku?
- Hlavným negatívnym momentom bol odchod brankára Kováča z tímu pre zranenie pred začiatkom turnaja. Tým sa narušila koncepcia celého mužstva. A, samozrejme, prehratý zápas proti Nemecku, v ktorom juniori nezvládli tretiu tretinu.

Aký ohlas bude podľa vás mať toto neúspešné vystúpenie dvadsiatok v slovenských hokejových kruhoch?
- Musíme sa zamerať na to, aké majú podmienky naši juniorskí hokejisti, ako aj mládežnícki tréneri. Či už materiálne alebo platové zabezpečenie je na úplne inej úrovni ako napríklad v Českej republike, vo Švédsku alebo Fínsku.

Čo si myslíte o odchodoch mladých hokejistov do zámorských juniorských súťaží?
- Slovenské kluby preferujú starších a skúsenejších hráčov. Ani sa nemožno juniorským hráčom čudovať, že odchádzajú. Naše kluby nespĺňajú ich podmienky, či už finančné alebo materiálne.

Je na Slovensku v súčasnosti talentovaný junior, ktorý by sa mohol v budúcnosti presadiť do NHL či do reprezentácie?
- Momentálne nemáme žiadny výnimočný talent. Možno svojou pracovitosťou niekto zaujme skautov z NHL. Ale v prvých dvoch kolách tohtoročného draftu určite nečakajme žiadneho slovenského hokejistu. Čaká nás dosť frustrujúce obdobie, lebo minulosť ťažko v najbližšej čase nahradíme.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 23:48