TASR/Marko Erd
StoryEditor

Hantuchová odpálila v Bratislave poslednú loptičku kariéry. A plakala

15.11.2017, 20:06
Autor:
luclucTASRTASR
Exhibícia sa niesla v zábavnom duchu, na kurte sa ako pomocníci objavili aj hokejisti Tomáš Surový s Dušanom Pašekom.

„Ďakujem vám, že ste sem prišli. Som rada, že ste vždy vedeli utvoriť fantastickú atmosféru a vždy ste ma podporovali. Keď som počas tohtoročného Wimbledonu oznámila koniec kariéry, hovorila som si, aké je to ľahké a že svet je gombička. Teraz vidím, že keď niečo robíte celý život, tak to vo vás zostane navždy,“ poďakovala sa slovenská tenistka Daniela Hantuchová so slzami v očiach slovenským fanúšikom v stredu večer v zaplnenom Národnom tenisovom centre v Bratislave. Svoju rozlúčku s takmer 20-ročnou kariérou v rámci 10. ročníka exhibície Tennis Champions poňala veľkolepo. Pozvala totiž mnohých, ktorí ju počas kariéry sprevádzali a podporovali.

Posledná výmena kariéry
A tak napríklad poslednú výmenu v kariére si struhla s olympijským šampiónom zo Soulu z roku 1988 a dnes s tenisovou legendou, Miloslavom Mečířom, ktorý bol jej veľký vzor. Práve dlhoročný kapitán daviscupového tímu ju už v piatich rokoch inšpiroval k tomu, aby sa vydala na tenisovú dráhu. S Hantuchovou sa zvítali aj členky víťazného fedcupového tímu z roku 2002 Janette Husárová a Henrieta Nagyová i kapitán Tomáš Malik. Potom sa ujal slova aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska: "Chcem sa vám poďakovať v mene prezidenta republiky aj celej krajiny. Roky ste robili Slovensku skvelú reklamu, sme na vás hrdí." Odovzdal jej kyticu a pamätnú medailu. To už stála na nohách celá hala a mnohí neudržali slzy v očiach.

Hantuchová sama bola dojatá počas väčšiny večera. "Možno to bolo spôsobené tým, že v hľadisku bola takmer celá rodina s výnimkou mojej babky, ktorá ma priviedla k tenisu. Premietla som si v hlave, čo všetko pre mňa obetovali moji rodičia i brat. Krajšiu rozlúčku by som si ani nevedela predstaviť,“ dodala 34-ročná popradská rodáčka, ktorá aktuálne žije v Taliansku, ale na Slovensko chodí čoraz viac.

Ku gratulantom patrila aj jedna z hlavných hviezd večera, belgická tenistka Kim Clijstersová, jedna z mála žien na svete, ktoré boli na čele rebríčka v dvojhre, aj vo štvorhre. Na turnajoch WTA i na grandslamoch má s ňou Hantuchová negatívnu bilanciu 1:10, uspela proti nej iba jediný raz a aj to vďaka skreču. To chcela zmeniť práve v Bratislave.

Najlepšie kamarátky
Po prvý raz sa stretli takmer pred 20 rokmi na juniorskom turnaji v Bratislave a postupne sa z nich stali najlepšie kamarátky na okruhu WTA. „S Danielou sa poznáme od 14 rokov, veľa sme toho spolu prežili v juniorskom veku i na turnajoch WTA či grandslamoch. Keď spolu často cestujete, vytvoria sa medzi vami priateľské väzby, medzi mnou a Danielou bola taká chémia. Vždy som sa obávala jej kraťasov a longlajnov, dokázala som sa však presadiť mojimi zbraňami. Veľmi dôležité bolo aj to, že som sa na kurte dobre pohybovala,“ povedala Clijstersová ešte pred zápasom.

34-ročná Belgička, ktorá je pre mnohé hráčky veľkou inšpiráciou sa po návrate na kurty po materskej prestávke dokázala vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku a vyhrať tri grandslamové turnaje. Dvakrát triumfovala na US Open a raz na Australian Open. "Je náročné skĺbiť športovú kariéru s rodinnými povinnosťami, no dá sa to,“ hovorí dnes trojnásobná mamička a priznáva, že v budúcnosti by si rada vyskúšala úlohu trénerky, i keď zatiaľ trénuje vo svojej akadémii.

Na Slovenke vždy obdivovala, ako pristupovala k tenisu. "Daniela sa vždy správala ako pravá profesionálka na tréningoch i v zápasoch, nikdy nič neodflákla. Môže byť vzorom pre mnohé dnešné hráčky. Sme rovesníčky a za tie roky sme spolu toho zažili veľmi veľa. Je mi ľúto, že sa rozhodla ukončiť kariéru, no veľmi si vážim, že som sa mohla zúčastniť na jej rozlúčke. Bola to pre mňa veľká česť. Do ďalších rokov jej želám len to najlepšie," uviedla Clijstersová, ktorá sama šla do tenisového dôchodku pred 5 rokmi a u nás sa predviedla ako stále vysmiata žena, šoumenka, ktorá je za každú srandu. Na kurte sa totiž okrem Hantuchovej, Dominika Hrbatého a Nemca Tommyho Haasa predviedla aj ako tanečníčka, keď ju vyzvali účastníci tanečnej súťaže Lets Dance, ale od hokejistov Dušana Pašeka ml. a Tomáša Surového prijala aj hokejistický dres a pár výmen si s nimi zahrala.

Hantuchová napokon proti svojej kamarátke vyhrala, prvý raz. Zdolala ju v tajbrejku, ktorý prišiel na rad za stavu 5:5. Po premenenom mečbale sa objali a premohli ich silné emócie. Bol to totiž posledný zápas Hantuchovej kariéry, ak nerátame exhibičnú štvorhru, ktorá nasledovala na záver.

Zaujali aj chlapi
V exhibícii však najprv nastúpili proti sebe dlhoročný líder slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý a druhá veľká hviezda exhibície, Nemec Tommy Haas. 39-ročný tenista, jediný aktívne hrajúci spomedzi všetkých aktérov exhibície však tiež priznal, že sa chystá ukončiť svoju kariéru. Pretože v živote tenisu to proste raz príde, že sám cíti, že je koniec.

Po prvom vyhratom supertajbrejku Haas svojho súpera poriadne vytočil. Na kurt si totiž nechal priviezť biely skúter, ktorý mu pred 25 rokmi "vyfúkol" vo finále mládežníckeho turnaja do 14 rokov v Janove. Hrbatý sa na ňom previezol a v druhom supertajbrejku Haasa vo svojej "obývačke" zmietol z kurtu. Rozhodujúci tajbrejk však patril bývalej svetovej dvojke. Hrbatému nepomohol k víťazstvu ani úspešný tréner Marián Vajda, ktorého si za stavu 0:3 zavolal na dvorec. V následnej dražbe, výťažok z ktorej putuje na mladé talenty, sa vydražil za päťtisíc eur.

Štvorhra aj so Šatanom
V záverečnej miešanej štvorhre sa teda po boku Hantuchovej objavil Haas. Obaja sa prvýkrát stretli v juniorskom veku v slávnej akadémii Nicka Bollettieriho. Clijstersovej deblovým partnerom bol najprv Hrbatý, finalista Davisovho pohára však v priebehu zápasu prešiel na druhú stranu kurtu a zaspomínal si na časy, keď s Hantuchovou triumfoval na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe. Na kurt sa postavil a pár výmen zahral aj generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan, ktorý prišiel na exhibíciu spoločne s trénerom slovenskej reprezentácie Craigom Ramsaym.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 06:36