StoryEditor

Česť a peniaze. Ružomberok mal o čo bojovať

24.08.2006, 00:00
Zatiaľ čo slovenský majster včera bojoval aj o prestíž, kapitán domácich Marek Sapara mohol získať lukratívny kontrakt. Paradoxne, práve od CSKA Moskva. O Saparu majú záujem pritom tri veľkokluby.

Sen o Lige Majstrov sa Ružomberku sa po prvom zápase s CSKA Moskva síce takmer rozplynul (v Rusku prehrali 0:3), no vo včerajšom zápase (začal sa v čase našej uzávierky) mali stále o čo hrať. Za prípadný postup do skupinovej fázy by zinkasovali od medzinárodnej futbalovej federácie 158 miliónov korún, z toho plánovalo vedenie klubu vyčleniť vyše 50 miliónov korún iba na hráčske prémie.
Zatiaľ čo slovenský majster včera bojoval aj o prestíž, kapitán domácich Marek Sapara mohol získať lukratívny kontrakt. Paradoxne, práve od CSKA Moskva. O Saparu majú záujem pritom tri veľkokluby, potvrdil pre HN prezident MFK Ružomberok Milan Fiľo. "Čakáme dnes (včera- pozn. red.) na rokovanie s prezidentom CSKA Moskva, ktorý má o Saparove služby eminentný záujem. Zatiaľ však náš kapitán s nikým zmluvu nepodpísal."

Boj o vlastnú prestíž
Aj keď zverenci trénera Františka Komňackého prvý zápas prehrali trojgólovým rozdielom, v tomto zápase sa však budú snažiť podať čo najlepší výkon, ktorý by im napravil renomé. "V lige sme hrali s tromi útočníkmi, no myslím si, že nastúpiť v tomto rozostavení by bolo proti takému kvalitnému súperovi ako CSKA Moskva riskantné. Chceme uhrať priaznivý výsledok, ktorý sa dostaví v prípade kvalitného výkonu," povedal tréner Ružomberka František Komňacký.
Liptákom sa v Lige majstrov zranenia vyhýbali, pred zápasom sa ešte lekári snažili dať do poriadku Štefana Zošáka, ktorý si zo zrazu reprezentácie do 21 rokov doniesol menšie zranenia. V Košiciach sa však zranil kľúčový hráč stredovej formácie Igor Žofčák. "Určite by to mohla byť veľká strata pre Ružomberčanov, pretože každý tím je ako nástroj. Stačí, keď vypadne jedna súčiastka a hneď sa celá práca rozsype," povedal pre HN futbalový odborník Milan Lešický.
Reálnejšia je účasť v Pohári UEFA
CSKA Moskva si v Ružomberku nepripúšťa nič iné ako postup. "Vo futbale je síce možné všetko, ale žiadnu senzáciu na náš úkor si absolútne nepripúšťame. Ešte nikdy mužstvo pod mojím vedením neprehralo o tri góly. Nastúpime v najsilnejšej zostave," avizuje kouč CSKA Valerij Gazzajev. "Sme si vedomí dôležitosti zápasu. Radi by sme zvíťazili aj v Ružomberku," doplnil kapitán hostí Sergej Ignaševič. Akékoľvek porazenecké nálady však kapitán nášho majstra Marek Sapara striktne odmieta. "Ak chceme uhrať dobrý výsledok, musíme odviesť viac než stopercentný výkon. Možno sa nám podarí aj malý zázrak." Pokiaľ by sa to Ružomberku naozaj podarilo, stal by sa tretím slovenským tímom, ktorý postúpi do prestížnej Ligy majstrov. Vlani to dokázala Artmedia Bratislava, v sezóne 1997/98 zase 1. FC Košice. Miliónová súťaž je určite veľkým lákadlom, ale oveľa reálnejšie pre slovenského zástupcu pripadá do úvahy pokračovanie v 1. kole Pohára UEFA.

Slovenské tímy v Lige Majstrov
1997/1998 - Postup do skupinovej fázy.
2. predkolo: 1. FC Košice - Spartak Moskva (Rus.) 2:1 (d), 0:0 (v).

2000/2001
3. predkolo: Inter - Olympique Lyon (Fr.) 1:2 (d), 1:2 (v).

2001/2002
3. predkolo: Inter - Rosenborg Trondheim (Nór.) 3:3 (d), 0:4 (v).

2003/2004
3. predkolo: MŠK Žilina - FC Chelsea (Angl.) 0:2 (d), 0:3 (v).

2005/2006 - Postup do skupinovej fázy
3. predkolo: Artmedia - Partizan Belehrad 0:0 (d), 0:0 po predĺžení, na strely zo značky pokut. kopu 4:3 (v).
Ďalší Slováci v Lige Majstrov
V utorok o účasť v Lige majstrov definitívne prišiel aj Janočkov Red Bull Salzburg, ktorý vypadol s Valenciou. Veľkú šancu na postup má kvarteto slovenských hráčov (Ivan Hodúr, Daniel Rehák, Peter Šinglár, Juraj Ančic) v drese českého majstra Slovan Liberec, ktorý v prvom zápase remizoval so Spartakom Moskva 0:0. Zápas sa začal hrať o 17.00 hod. Mladú Boleslav čakala taktiež ťažká úloha postúpiť cez turecký Galatasaray Istanbul. V prvom zápase s ním prehral rozdielom triedy 2:5. Českému tímu by mohli pomôcť hlavne strelecké schopnosti mladého slovenského stopéra Miloša Brezinského. Slovenské zastúpenie máme aj v poľskom klube Legia Varšava v podobe Ján Muchu ml. a Michala Gotwalda, ktorí budú bojovať proti ukrajinskému Šachťoru Doneck.

Tipujúci verili v odvete Rusom
Tipujúci v stávkovej kancelárii TeRNO verili v odvetnom zápase skôr ruskému mužstvu CSKA Moskva, na ktoré bolo stavené vyše 100-tisíc korún. Na zverencov trénera Františka Komňackého boli prijaté stávky v hodnote 50-tisíc korún. Priamo v Ružomberku bola situácia podobná, tipujúci hlavne stavali na postup. Ľudia si mohli podať aj špecifické stávky ako prvý polčas či počet gólov.

Daniel Carvalho (vľavo) obchádza brankára Ľuboša Hajdúcha, ktorému strieľa úvodný gól zápasu.


 

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
14. máj 2024 20:06