StoryEditor

Mladých Slovákov chcú najmä v Anglicku

11.05.2006, 00:00
Po tom, ako získali futbaloví reprezentanti do 19 rokov na ME v Nórsku 2003 bronzové medaily, viacerí hráči nachádzajú svoje ďalšie uplatnenie v mládežníckych kluboch v zahraničí. O mladých Slovákov je záujem najmä na Britských ostrovoch.

V novodobej histórii samostatného Slovenska seniorské mužstvo ešte ani raz nepostúpilo na záverečný turnaj majstrovstiev sveta či Európy. Jedinými svetlými výnimkami bola reprezentácia SR do 21 rokov, ktorá sa prebojovala pod vedením trénera Dušana Radolského (teraz pôsobí v Dukle Banská Bystrica) do záverečných bojov na ME v Bratislave 2000 a ich mladší rovesníci do 19 rokov získali na ME 2003 v Nórsku bronz a následne štartovali aj na MS 2003 v Spojených arabských emirátoch. Vtedajší tréner Peter Polák odišiel znechutený po tom, ako nedostal reprezentačnú dvadsaťjednotku, teraz trénuje tím 20-ročných hráčov v Banyas Clube v Spojených arabských emirátoch.
Z úspešnej generácie devätnásťročných našli viacerí hráči uplatnenie v zahraničí. Filip Šebo (Austria Viedeň) bol pri tom -- a strelil aj rozhodujúci gól -- keď jeho klub uplynulý víkend získal predčasne titul majstra Rakúska. Titul majstra Portugalska zasa získal v službách FC Porto Marek Čech. Filip Hološko odviedol najskôr dobré služby Slovanu Liberec, aby napokon prestúpil do tureckého Manisasporu. Milan Ivana (1. FC Slovácko) bol ešte do ostatného víkendu na čele tabuľky ligových strelcov českej ligy. Marek Kostoláni strieľa góly v tíme druhej nemeckej bundesligy SW Wacker Burghausen.
Na prestupy je sedem agentov
O prestupy talentov sa na Slovensku stará oficiálne sedem agentov Európskej futbalovej únie (UEFA): Jaroslav Foltín, Emil Kovarovič, Milan Lednický, Jozef Tokoš, Vladimír Varga, Juraj Vengloš a Peter Židovský. "Na nedostatok práce sa nemôžem sťažovať. Po mladých hráčoch je dosť veľký dopyt z Anglicka, Poľska, Česka a Maďarska. Pod svojím patronátom mám okolo dvadsať hráčov nielen zo Slovenska, ale aj z Rakúska, zo Srbska a Čiernej Hory či Česka," hovorí Kovarovič.

Southampton, Derby County a Bröndby Kodaň
"Derby County má záujem o Róberta Ujčíka z Popradu, ktorý prešiel cez Trenčín. Derby vyhralo jednu zo štyroch regionálnych súťaží Anglicka a postúpilo do semifinále. Slávnostný ceremoniál pred tridsaťtisíc divákmi sme sledovali vedno s Ujčíkovými rodičmi. Školskú zmluvu podpísal na dva roky," povedal Kovarovič. V Bröndby Kodaň podpísal zmluvu reprezentant SR do 17 rokov Dubničan Tomáš Mrva. "Bude hrávať za mužstvo do 21 rokov, kde bude najmladším hráčom." FC Southampton má zasa záujem o reprezentanta do 16 rokov, brankára Mateja Rondoša z Nitry. Podpis zmluvy je na spadnutie, mala by sa realizovať v letnom období. "Aj Southampton vyhral svoju regionálnu skupinu, kuriózne práve pred FC Chelsea, videl som osobne semifinále proti Blackburnu (4:1). Finále budú hrať proti Aston Villa." Ďalší hráč reprezentačnej šestnástky Filip Mentel už hrá za Manchester City. Reprezentant SR 18 Boris Prokopič oblieka dres Rapidu Viedeň.

Vengloš pracuje na Jendriškovi
Juraja Vengloša sme zastihli na jednom z prestupových rokovaní v Prahe. "Konkretizovať mená vám nemôžem, ale z okruhu mojich viac ako štyridsiatich hráčov je najväčší záujem o šiestich, ktorí si so svojimi klubmi vybojovali majstrovský titul. Ale mám záujemcov aj o jedného z nádejných Slovákov, devätnásťročného reprezentanta Ružomberčana Erika Jendriška, ktorý v našej Corgoň lige strelil už štrnásť gólov," dodal Vengloš, ktorý sprostredkoval prestup do Manchestru City aj reprezentantovi do 17 rokov Vladimírovi Weissovi ml. Do futbalovej akadémie najbohatšieho klubu FC Chelsea nedávno podpísal študentský kontrakt šestnásťročný reprezentant SR Miroslav Stoch. Kontrakt má klauzulu, ktorá po dovŕšení sedemnástich rokov umožní Stochovi podpísať s klubom profesionálny kontrakt.


Agenti UEFA a ich
hráčske prestupy
Emil Kovarovič
Roman Kratochvíl Denizlisport
Peter Babnič Olomouc
Marek Bakoš Jaroslavľ
Milan Lednický
Filip Hološko Manisaspor
Tomáš Kóňa Sparta Praha
Milan Ivana 1. FC Slovácko
Dušan Švento Slavia Praha
Miroslav Stoch FC Chelsea
Jozef Tokoš
Tomáš Oravec Boavista Porto
Ján Mucha ml. Legia Varšava
Vladimír Pončák Jablonec
Juraj Vengloš
Marek Mintál 1. FC Norimberg
Martin Škrteľ Zenit Petrohrad
Marek Čech FC Porto
Filip Šebo Austria Viedeň
Blažej Vaščák Treviso
Michal Hanek Sparta Praha
Pavol Šinglár Liberec
Marek Hamšík Brescia
Vladimír Weiss ml. Manchester City

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
31. máj 2024 13:59