Kúpalisko v Novej DubniciTASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Slovensko nevie z turizmu vyťažiť. Sme druhá najhoršia krajina v únii

19.07.2017, 16:28
Autor:
TASRTASR
Z cestovného ruchu by sme mohli ťažiť omnoho viac. Za priemerom únie výrazne zaostávame.

Slovensko ani Česká republika nepatria medzi krajiny, ktorých ekonomiky by boli postavené na cestovnom ruchu. Podiel turizmu v oboch krajinách zaostáva za priemerom EÚ.

"Slovensko je s podielom tesne nad 6 percentami krajinou EÚ s ôsmym najnižším podielom turizmu na HDP," priblížil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Podľa údajov Svetovej rady pre cestovný ruch sa totiž turizmus v krajinách EÚ podieľa na výkone ekonomiky priemerne približne 10 percentami.

"Nízky podiel turizmu na HDP na Slovensku a v Českej republike má svoje opodstatnenie v nízkej konkurencieschopnosti týchto krajín v oblasti cestovného ruchu," opísal analytik.

Sme druhí najhorší v únii
V rebríčku konkurencieschopnosti v cestovnom ruchu z tohto roku, ktorý zostavuje Svetové ekonomické fórum, sa podľa jeho slov obe krajiny umiestnili v jeho druhej polovici.

"Podľa tohto rebríčka je Slovensko v oblasti cestovného ruchu po Rumunsku druhou najmenej konkurencieschopnou krajinou EÚ. Česká republika je na tom predsa len o niečo lepšie a v konkurencieschopnosti v turizme jej patrí 19. pozícia z 28 EÚ krajín," doplnil Koršňák.

Krajinami Európy s najvyššou konkurencieschopnosťou v oblasti turizmu sú Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia a Taliansko.

Nadol nás ťahá kultúra
Index konkurencieschopnosti pozostáva z viacerých zložiek. Základné štyri hodnotené oblasti v ňom sú priaznivé prostredie, politiky v oblasti cestovného ruchu, infraštruktúra a prirodzené prírodné a kultúrne podmienky krajiny.

"Kým prvé tri oblasti vedia krajiny ovplyvniť, prírodné a kultúrne podmienky sú viac-menej dané a určujú prirodzený potenciál krajiny pre rozvoj cestovného ruchu," vysvetlil analytik.

"Slovensko ťahá nadol najmä oblasť kultúry, keď nižší potenciál v tejto oblasti Svetové ekonomické fórum prisudzuje len piatim krajinám EÚ," opísal. Na druhej strane, v rebríčku prírodného potenciálu sa Slovensko podľa neho umiestňuje v lepšej polovici rebríčka krajín EÚ, a teda na 12. mieste.

Slovensko zaostáva aj v podnikateľskom prostredí
Čo sa však týka podnikateľského prostredia s dôrazom na cestovný ruch, Slovensko sa podľa Koršňáka nachádza na 115. mieste z 136 hodnotených krajín. "Slovensko tu zaostáva najmä v oblasti efektívnosti právneho rámca pri riešení sporov, dĺžke stavebného konania, či vplyve zdaňovania na motiváciu pracovať," priblížil analytik.

Nedostatky Svetové ekonomické fórum vidí aj v niektorých ďalších oblastiach. Napríklad v turizme ako v priorite vládnych politík, vrátane vládnych výdavkov na podporu turizmu, efektívnosti marketingu krajiny, v rozvoji leteckej dopravy, či v dostupnosti kvalifikovanej pracovnej sily a flexibilite pracovného práva.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-13 14:35:48 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Blížime sa k návratu pred pandémiu a máme šancu pokoriť svetovú métu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 20:32