Poslankyňa SaS Mária Kolíková. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu

05.04.2024, 13:51
Autor:
TASRTASR

Ústavný súd podľa zohráva podľa Márie Kolíkovej kľúčovú úlohu aj pri ochrane práv každého občana, pretože zasahuje aj do procesov, ktoré sa týkajú konania sudcov

Strana SaS sľubuje, že k verejnému vypočutiu kandidátov na sudcu Ústavného súdu pristúpi transparentne a zodpovedne. Ústavný súd je podľa poslankyne Národnej rady Márie Kolíkovej (SaS) kľúčovou inštitúciou pre ochranu ústavnosti a demokracie.

"Je dôležité, aby bol každý kandidát na ústavného sudcu riadne preverený na ústavnoprávnom výbore. Mala by to byť vo výsledku autonómna osoba pri prijímaní rozhodnutí," povedala Kolíková na piatkovej tlačovej konferencii.

Ústavný súd zohráva podľa nej kľúčovú úlohu aj pri ochrane práv každého občana, pretože zasahuje aj do procesov, ktoré sa týkajú konania sudcov. Dodala, že premiér Robert Fico (Smer-SD) viackrát súd "blahorečil", no aj ho kritizuje, čo znamená, že si súd robí svoju prácu dobre.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) vyzval verejnosť, odbornú verejnosť aj médiá, aby vypočutie pozorne sledovali. Predseda SaS Branislav Gröhling zdôraznil, že strana odmieta akékoľvek snahy vládnej koalície o kupčenie. "Nemôžeme dovoliť, aby vládna garnitúra ovládla aj takú kľúčovú inštitúciu, akou je Ústavný súd," povedal.  

Vypočutie kandidátov sa malo pôvodne konať v utorok a stredu. Napokon sa v tomto termíne nebude konať, pretože na utorok je zvolaná mimoriadna schôdza parlamentu k riešeniu ochrany ľudí pred útokmi medveďov.

O post ústavného sudcu sa uchádza päť kandidátov. Po verejnom vypočutí by mal parlament zvoliť dvoch kandidátov na sudcu ÚS. Miesto sa vlani uprázdnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej. Z týchto dvoch kandidátov potom podľa Ústavy SR vyberie konkrétneho sudcu prezident.

01 - Modified: 2024-04-29 14:01:30 - Feat.: - Title: SaS sa nepridá. Pravým dôvodom odvolávania Dolinkovej sú interrupcie, PS voviedli do omylu, tvrdí Cigániková 02 - Modified: 2024-04-29 11:56:11 - Feat.: - Title: SaS mobilizuje a organizuje petíciu na záchranu druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 04 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 17:55