Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Pavel Neubauer  
StoryEditor

Šimkovičovej rezort začal kontrolu stavu významných kultúrnych pamiatok na východe Slovenska

01.04.2024, 14:11
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo kultúry začína s implementáciou politiky vlády v oblasti kultúry prvými krokmi pri obnove a zachovaní kultúrnych pamiatok.

Ministerstvo kultúry začalo kontrolu stavu významných kultúrnych pamiatok na východe Slovenska. Medzi jeho priority patrí obnova hradov, zámkov a kaštieľov. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie rezortu kultúry Petra Bačinská.

Ministerstvo podľa Bačinskej začína s implementáciou politiky vlády v oblasti kultúry prvými krokmi pri obnove a zachovaní kultúrnych pamiatok.

"Cieľom našej prvej pracovnej cesty bola identifikácia problémov a zadefinovanie možností nápravy. Zistiť, aký je skutkový stav priamo na mieste, je základom pre ďalšie plány a aktivity ministerstva," uviedol generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka MK Peter Lukáč.

Jednými z pamiatok, ktoré ministerstvo navštívilo, boli kaštieľ v Betliari a hrad Krásna Hôrka. Rezort pociťuje podľa ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) dlhodobý investičný dlh Slovenska v oblasti obnovy hradov, zámkov a kaštieľov. "Zámer sprístupniť čo najskôr dolný a stredný hrad po obnove Krásnej Hôrky si bude vyžadovať ďalšie kapitálové zdroje ministerstva," uviedla ministerka.

V Prešove ministerstvo navštívilo Slovenské technické múzeum - Národnú kultúrnu pamiatku Solivar a Štátnu vedeckú knižnicu v Prešove.

Rezort kultúry ponúkol podľa Bačinskej múzeu súčinnosť pri získavaní prostriedkov na vybudovanie parkoviska. Knižnica podľa ministerstva požaduje výstavbu novej budovy. "V porovnaní s plánovanými finančnými prostriedkami však aktuálne odhadovaná cena realizácie vzrástla o viac ako 80 percent. Rezort preto odporúča prepracovanie projektu v rámci možností dostupného financovania," uviedlo ministerstvo.

Rezort poznamenal, že by bol rád nápomocný pri obnove kupoly planetária a sanácii strechy Múzea letectva v Košiciach, ktoré je súčasťou Slovenského technického múzea v Košiciach. Preň a Štátnu vedeckú knižnicu v Košiciach plánuje vystavať nový depozitár.

Ministerstvo dodalo, že bude pokračovať v kontrolách národných kultúrnych pamiatok a vzácnych objektov historického kultúrneho dedičstva aj v ďalších regiónoch Slovenska.

01 - Modified: 2024-03-26 09:19:16 - Feat.: - Title: Úprava zákona má zvýšiť predvídateľnosť pri financovaní cirkví, tvrdí rezort kultúry 02 - Modified: 2024-03-25 14:44:58 - Feat.: - Title: Šimkovičová odkladá kritizovaný zákon o zmenách v RTVS. Hovorí o veľkom počte pripomienok 03 - Modified: 2024-03-20 15:12:39 - Feat.: - Title: K návrhu zákona o RTVS prišlo vyše tristo pripomienok. Budeme sa tým zaoberať, odkazuje ministerka 04 - Modified: 2024-03-12 08:26:08 - Feat.: - Title: Navrhované zmeny v telerozhlase z neho vytvárajú spolitizované štátne médium, tvrdí KDH 05 - Modified: 2024-03-07 15:11:52 - Feat.: - Title: Spolupráca s Poľskom v oblasti kultúry má veľký potenciál, tvrdí Šimkovičová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 13:13