StoryEditor

Minister Susko: Je štandardné, že zverejnenie obsiahlych zákonov trvá niekoľko týždňov

21.02.2024, 12:56
Autor:
TASRTASR

Minister spravodlivosti označil novelu Trestného zákona za citlivý a obsiahly zákon.

Zverejnenie obsiahlych právnych úprav v Zbierke zákonov trvá niekoľko týždňov, je to štandardný proces. V súvislosti s otázkami na zverejnenie schválenej novely Trestného zákona to vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Nevedel povedať, kedy sa nová legislatíva zverejní. Chce predísť chybám, preto nechce, aby sa proces uponáhľal.

Novelu Trestného zákona označil za citlivý a obsiahly zákon. "Akákoľvek chyba nastane v takom zákone, môže to mať fatálny následok v praxi, treba ísť na to citlivo, s uvážením," uviedol Susko novinárom po stredajšom rokovaní vlády.

Pri obsiahlych zákonoch podľa neho vždy prebieha korektúra dlhšie. "Čo i len jedna čiarka zle zapísaná, môže byť problém. Je tam ešte obrovská práca na tom, aby sa urobili korektúry, aby sa to celé prešlo, aby sa jednotlivé predpisy dali do metadát, aby sa urobili konsolidované znenia," priblížil.

Šéf rezortu spravodlivosti odmietol, že by zverejnenie zákona bolo otázkou hodín a dní. Označil to za nezmysel. "Takto to môže fungovať v návrhu zákona, ktorý má dva paragrafy, ale nie v takomto obsiahlom zákone," doplnil

Susko nechcel odkazovať Ústavnému súdu, či môže posudzovať novelu, pokiaľ ešte nie je zverejnená. Poukazuje na jeho rozhodnutia z minulosti.

Predpokladá, že v týchto intenciách bude konať. "V minulosti už Ústavný súd judikoval, že prekážkou začatia konania je to, ak zákon, o ktorom majú rozhodovať, nenadobudol všetky atribúty zákona," dodal.

Ministerstvo spravodlivosti SR uviedlo, že novela Trestného zákona mu zatiaľ nebola doručená na vyhlásenie v Zbierke zákonov.

Opozičné strany apelujú na predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) aj na ministra spravodlivosti, aby nezdržiavali zverejnenie novely v Zbierke zákonov. Hovoria o snahe vládnej koalície zabrániť Ústavnému súdu rozhodnúť o podaniach v súvislosti s novelou predtým, ako nadobudne účinnosť. Novelu napadla na ÚS prezidentka Zuzana Čaputová, ako aj opoziční poslanci parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva 05 - Modified: 2024-04-24 08:54:38 - Feat.: - Title: Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:32