Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia pod hradom Devín. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Pod Devínom sa vyliala rieka Morava, povodne hrozia u nás aj na území Nemecka

25.12.2023, 21:08
Autor:
ČTKČTK

Pod hradom Devín, pri sútoku Dunaja a Moravy sa z brehov vyliala rieka Morava. Kvôli vytrvalým dažďom a nasýtenej pôde zostáva veľké nebezpečenstvo povodní v častiach Nemecka.

Vytrvalý dážď naplnil mnohé toky v Nemecku či na Slovensku a v niektorých regiónoch hrozí nebezpečenstvo záplav. V centrálnom Nemecku musela byť evakuovaná obec Windehausen so zhruba 500 obyvateľmi, informovala agentúra DPA.

Pod hradom Devín, pri sútoku Dunaja a Moravy sa z brehov vyliala rieka Morava. Kvôli vytrvalým dažďom a nasýtenej pôde zostáva veľké nebezpečenstvo povodní v častiach Nemecka.

Meteorologická služba pritom varuje, že v niektorých regiónoch bude pršať aj naďalej. Zvlášť zasiahnutá je obec Windehausen v severnej časti spolkovej krajiny Durínsko, kde sa situácia natoľko vyhrotila, že tu dnes bola nariadená kompletná evakuácia. "Situácia je veľmi nebezpečná, takýto obraz som v oblasti... ešte nevidel," povedal DPA Matthias Marquardt, starosta mestečka Heringen, pod ktoré Windehausen spadá.

V obci dnes bol miestami meter vody, prerušené boli dodávky elektriny aj príjazdovej cesty. Nefunkčná bola kanalizácia. "Je to ako vaňa, ktorá sa úplne naplnila," opísal starosta situáciu, s ktorou sa na mieste oboznámil aj durýnsky premiér Bodo Ramelow.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa ľudia budú môcť do svojich domovov vrátiť. Marquardt predpokladá, že súčasná povodňová situácia potrvá ešte niekoľko dní. Napätá je situácia aj v niektorých častiach spolkových krajín Sasko-Anhaltsko a Sasko.

Predbežne do stredy má byť obmedzená prevádzka na železničnej trati medzi Hannoverom a Magdeburgom, kde sú odkláňané vlaky Intercity v oboch smeroch, čo spôsobuje zhruba polhodinové oneskorenie. Dôvodom obmedzenia je podmieľanie trate z Magdeburgu do Helmstedtu. Dážď, sneženie aj obleva potrápili aj Českú republiku a časť Slovenska. Pod Devínskym hradom bol sútok Dunaja a Moravy obohnaný policajnou páskou; voda z Moravy zaliala miestny chodník a cyklotrasa.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) tu platí prvý stupeň povodňovej aktivity, ale voda má postupne opadať. Tretí stupeň hydrologickej výstrahy platí na toku Žitava v okrese Zlaté Moravce na strednom Slovensku.

Na strednom Slovensku dnes bolo kvôli víkendovému výdatnému sneženiu bez elektrického prúdu až 9000 odberných miest, pričom ešte na Štedrý deň ráno ich bolo na 18-tisíc.

Najhoršia situácia bola podľa Denníka N v okresoch Brezno, Banská Bystrica a na Zvolensku. Na Slovensku vedú dôležité elektrické vedenia aj ťažko prístupnými lesnými a hornatými regiónmi, v ktorých vytrvalé snehové búrky znemožňovali opravy. Vyvrátené stromy komplikovali aj dopravu.

01 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 02 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 03 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 04 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 05 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:36