Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Už to pochopte, že Smer nie je bruselská sociálna demokracia, odkazuje Fico európskym socialistom

13.10.2023, 20:51
Autor:
ČTKČTK

Socialisti v EÚ trestajú Smer-SD za jeho suverénne názory, myslí si šéf strany Robert Fico.

Trestom za to, že slovenskí sociálni demokrati majú "suverénne názory," je podľa predsedu strany Smer-SD a pravdepodobného budúceho premiéra Roberta Fica rozhodnutie Strany európskych socialistov (PES) pozastaviť Smeru-SD členstvo.

PES tiež pozastavil pridružené členstvo strane Hlas-SD, ktorá spolu s víťazom septembrových parlamentných volieb Smerom-SD a so Slovenskou národnou stranou (SNS) tento týždeň podpísala memorandum ohľadom vytvorenia vládnej koalície.

"Unavuje ma dookola vysvetľovať, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie, že Európska únia by mala namiesto zásielok zbraní na Ukrajinu predstaviť reálny mierový plán, že korene vojny na Ukrajine sú v roku 2014, keď ukrajinskí fašisti vraždili civilistov ruskej národnosti," povedal vyhlásil Fico, ktorý odmieta dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu.

PES sa rozhodla Smeru podľa Fica pozastaviť členstvo kvôli údajným proruským postojom jeho strany, v súvislosti s údajne nepekným postojom strany ku komunite LGBT+ a za pripravované vytvorenie vládnej koalície s nacionalistickou SNS, ktorú PES označila za krajne pravicovú.

„Ak nás chcete trestať za to, že máme iný názor a že sa bez reptania nezaraďujeme do radu poslušných, tak som na Smer hrdý. Za 25 rokov politickej práce ste nám nikdy nepomohli. Len ste čakali na príležitosti, aby ste nám mohli posielať škaredé a neodôvodnené odkazy," povedal Fico.

Fico tiež povedal, že PES jeho stranu kritizovala za postoje k sexuálnym menšinám.

"Už to, konečne, v tom Bruseli pochopte - téma LGBTI nie je pre Slovensko prioritnou ľavicovou témou. Sociálny štát, chudoba, právny štát, to sú naše priority. Nemôžeme však súhlasiť, aby sa nám už do základných škôl umelo vkrádala rodová ideológia," uviedol Fico.

Európskym socialistom Fico odkázal, že Smer-SD je "slovenská sociálna demokracia, nie "bruselská" a že "slovenská" aj zostane. Smer-SD už v kampani pred voľbami vystupoval s prívlastkom "slovenská" sociálna demokracia, hoci v oficiálny názov strany je iba Smer-sociálna demokracia.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:22