Tomáš Valášek. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

PS nesúhlasí s kritikou vlády pre prípravu systému protivzdušnej obrany

05.10.2023, 13:10
Autor:
TASRTASR

Vláda schválila zámer ministerstva obrany na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Nákupy sa majú realizovať formou medzivládnych dohôd.

Hnutie Progresívne Slovensko považuje kritiku vlády odborníkov za prípravu nového systému protivzdušnej obrany za nezaslúženú. Informovali o tom z komunikačného oddelenia PS.

"Ministerstvo obrany pripravilo dve dobré možnosti pre budúcu vládu. Nákup prenosných systémov od Poľska a nákup systému dlhšieho dosahu od Izraela. V oboch prípadoch ide o kvalitné systémy, cenovo prijateľné a relatívne rýchlo dostupné v porovnaní s inými alternatívami," povedal podpredseda hnutia Tomáš Valášek.

Poznamenal, že vládu kritizovali, že rozhodnutie mala nechať na budúci kabinet, ale ona tak podľa neho aj urobila. "Teraz máme odborníkmi načrtnutú cestu vpred. Budúca vláda môže tieto závery prijať, môže sa s nimi legitímne nezhodnúť, alebo ich môže hodiť do koša z politických príčin, ale už nemusí začínať od nuly," uzavrel.

Podľa Valášeka sa dá polemizovať, či sa vláda mala pustiť aj do prípravy kúpnej zmluvy. To sa mu zdá ako nadpráca, ale nemení to nič na fakte, že rozhodne budúca vláda, ktorá vzišla z volieb. Upozornil však, že nikto rozumný nespochybňuje potrebu modernizovať systémy protivzdušnej obrany.

Stranu Hlas prekvapilo, že súčasný kabinet neponechal rozhodnutie o obstaraní systémov na novú vládu. Víta však, že rezort pokračuje v projekte modernizácie protivzdušnej obrany.

Vláda v stredu schválila zámer ministerstva obrany na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Nákupy sa majú realizovať formou medzivládnych dohôd. O obstaraní mobilného systému stredného dosahu má rezort rokovať s Izraelom.

Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu by mohlo Slovensko kúpiť od Poľska. Pred podpisom budú zmluvy opäť predložené na schválenie kabinetu. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 21:24