Ilustračná fotografia. FOTO: Mediakamentum
StoryEditor

Generické a biosimilárne lieky na Slovensku chýbajú aj pre ich nízke ceny, štát ich reguluje

30.06.2023, 12:16
Autor:
TASRTASR

Cenové politiky v oblasti generických a biosimilárnych liekov na Slovensku nám umožňujú mať jedny z najnižších cien v Európe, zároveň majú vplyv na nedostupnosť týchto liekov na Slovensku.

Lieková politika pri generických a biosimilárnych liekoch je na Slovensku výrazne preregulovaná, čo sa podpisuje pod ich nedostupnosť. Upozornila na to Asociácia pre generické a biosimilárne lieky, ktorá preto volá po odstránení najväčších legislatívnych bariér. S tým, že je cenotvorba  regulovaná nadštandardne, čo má vplyv aj na dostupnosť týchto liekov, súhlasí aj ministerstvo zdravotníctva.

"Cenové politiky v oblasti generických a biosimilárnych liekov na Slovensku nám umožňujú mať jedny z najnižších cien v Európe, zároveň majú vplyv na nedostupnosť týchto liekov na Slovensku," uviedol komunikačný odbor rezortu zdravotníctva. Ozrejmil, že z dôvodu nízkych cien výrobcovia lieky nemusia sprístupniť na Slovensku, prípadne sa zo Slovenska vyvezú do iných krajín s vyššími cenami.

Nadštandardná regulácia

Ministerstvo vníma, že cenotvorba je v porovnaní s inými krajinami Európskej únie regulovaná nadštandardne. Zároveň je však podľa rezortu potrebné veľmi citlivo zasahovať a korigovať túto oblasť liekovej politiky tak, aby bol systém verejných výdavkov dlhodobo udržateľný.

"Vďaka cenovým reštrikciám a preregulovanosti trhu s liekmi máme jedny z najlacnejších liekov v Európe, súčasná inflácia sa na cenách liekov nijako neprejavila. To samozrejme láka na vývoz do krajín s vyššími cenami liekov," zhodnotil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

image

S platbami za vydané lieky pomáhajú benefity poisťovní. Na čo si ich môžete uplatniť?

Slovensko patrí k štátom OECD aj Európskej únie s nadpriemerným, avšak dlhodobo klesajúcim alebo stagnujúcim podielom spotreby generických liekov vo finančnom aj množstvovom vyjadrení, priblížil riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar. Podiel biosimilárnych liekov stúpa, ale v medzinárodnom porovnaní ho označil za podpriemerný.

Navýšenie ceny

GENAS poukázal na potrebu odstránenia najväčších legislatívnych bariér. Ide napríklad o zosúladenie referencovania cien liekov podľa medzinárodného odporúčania EURIPID, možnosť navýšenia ceny prostredníctvom referencovania, zrušenie výnimky z fixného doplatku či zlepšenie aplikovateľnosti statusu osobitnej cenovej regulácie pre lacné lieky.

"Generické a biosimilárne lieky zohrávajú zásadnú úlohu v zvyšovaní dostupnosti liečby pacientom, ako aj prispievajú k udržateľnosti systému zdravotnej starostlivosti," uviedla prezidentka asociácie GENAS Terézia Szádocka. Doplnila, že ich širším využívaním je možné prispieť k zníženiu nedostupnosti liečby na Slovensku.

Ministerstvo súhlasí s tým, že generické a biosimilárne lieky zohrávajú zásadnú úlohu v zvyšovaní dostupnosti liečby pacientom a prispievajú k udržateľnosti systému zdravotnej starostlivosti. Ich úloha v udržateľnosti zdravotného systému je podľa rezortu nespochybniteľná.

image

Poisťovne preplácajú za lieky viac ako predtým, pacienti napriek tomu neušetria

Rezort poukázal na to, že od augusta 2022 sa umožnil inštitút tzv. osobitnej cenovej regulácie, kde výrobca môže pri splnení zákonných podmienok požiadať o zvýšenie ceny lieku. Má to priniesť lepšiu dostupnosť generických a biosimilárnych liekov pre slovenských pacientov. Ministerstvo zdravotníctva momentálne posudzuje prvé žiadosti.

01 - Modified: 2023-07-13 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: S platbami za lieky pomáhajú poisťovne. Kto má na ne nárok? 02 - Modified: 2023-06-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Poisťovne preplácajú za lieky viac ako predtým, pacienti napriek tomu neušetria 03 - Modified: 2023-06-29 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zavedenie pripoistenia na spoluúčasť na Slovensku je politicky ťažko realizovateľné
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 03 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 17:42