Šéf Hlasu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pellegriniho Hlas vyzýva vládu, aby prijala opatrenia v súvislosti so záplavami

25.05.2023, 10:40
Autor:
TASRTASR

Hlas apeluje na správcov vodných povodí a rezort životného prostredia, aby udržiavali vodné toky v adekvátnom stave.

Mimoparlamentný Hlas vyzýva vládu na prijatie opatrení, ktoré pomôžu samosprávam pri záplavách aj ich predchádzaniu. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Záplavy v tomto roku sa neskončili. Úradnícka vláda by preto mala na rozdiel od predchádzajúcej konať. Novú vládu preto vyzývame, aby bola refundácia za škody spôsobené záplavami prioritne financovaná, keďže okresné úrady pomerne rýchlo odstupujú príslušné dokumenty ministerstvu, avšak samosprávy neraz čakajú aj viac ako rok na tieto financie." skonštatoval expert Hlasu pre samosprávy Michal Kaliňák.

Hlas zároveň apeluje na správcov vodných povodí a rezort životného prostredia, aby udržiavali vodné toky v adekvátnom stave a operatívne vyhoveli požiadavkám samospráv, ktoré majú záujem o svojpomocné úpravy toku na ich území.

"Pri ochrane pred povodňami nesmieme zabúdať aj na zelené opatrenia, zamerané najmä na zvyšovanie schopnosti zadržať vodu v krajine, v pôde. Úradnícka vláda by sa mala zamerať aj na urýchlené prijatie odborne nastavených opatrení, na zadržiavanie vody v krajine, ktoré samosprávam pomôžu znižovať riziká povodní," povedal líder Hlasu-SD pre životné prostredie Peter Kalivoda.

Strana je pripravená presadiť systematickú správu vodných tokov, čo vytvorí aj pracovné miesta. Ďalším krokom bude zavedenie systému včasného varovania napojeného aj na vodné toky v susedných štátoch v rámci prihraničia. Predchádzanie škôd súvisí podľa Hlasu-SD aj s technickým vybavením správcov povodí.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:26