Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Naď a Mucio budú rokovať o ďalšej spolupráci Slovenska a Brazílie v oblasti obrany

10.04.2023, 10:01
Autor:
TASRTASR

Potenciál spolupráce s Brazíliou vidí slovenský rezort obrany tiež v oblasti výcviku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ako aj v oblasti vzdelávania či likvidácie výbušnín.

Slovensko a Brazília by mohli prehĺbiť spoluprácu v oblasti vyzbrojovania a obranného priemyslu. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď bude o téme v stredu diskutovať so svojím brazílskym náprotivkom Josém Muciom v Riu de Janeiro, kam odcestoval na medzinárodnú výstavu pre obranu a bezpečnosť LAAD.

Potenciál spolupráce s Brazíliou vidí slovenský rezort obrany tiež v oblasti výcviku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ako aj v oblasti vzdelávania či likvidácie výbušnín. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

"Viaceré európske krajiny vrátane Českej republiky či Maďarska majú vybudované diplomatické vzťahy s Brazíliou práve cez obchodné vzťahy v obrannom priemysle. SR v rámci vybraných produktov spoločností Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu môže ponúknuť viacero zaujímavých výrobkov," načrtla hovorkyňa.

Ako upozornila, rozvoj spolupráce môže priniesť slovenskému zbrojárskemu priemyslu získanie významných partnerov a skúseností z regiónov, kde SR nemá silné zastúpenie.

Brazília podľa ministerstva kontinuálne prejavuje záujem o zintenzívnenie vzájomnej vojenskej spolupráce. "Rozšírila napríklad svoj diplomatický personál pre SR a v roku 2021 akreditovala nerezidentného pridelenca obrany pre SR so sídlom v Prahe. Ustanovením Brazílsko-slovenskej obchodnej komory v Bratislave v roku 2017 a Slovensko-brazílskej obchodnej komory v Sao Paulo v roku 2018 sa tiež vytvorili podmienky na ďalšie rozširovanie obchodno-ekonomickej spolupráce," priblížila Kakaščíková.

Slovenský a brazílsky rezort obrany uzavreli memorandum o porozumení v roku 1997. Krajiny majú podľa MO SR dobrú vzájomnú bilaterálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrany, ako aj dobre nastavené smerovanie spolupráce v oblasti bezpečnostného a obranného priemyslu.

"Na vojenskej úrovni však nie sú realizované žiadne spoločné aktivity. Práve tu vidíme priestor a z tohto dôvodu bude minister Naď rokovať so svojím náprotivkom a tiež miestnymi spoločnosťami z obranného priemyslu," vysvetlila hovorkyňa. Ministri budú hovoriť aj o možnej pozitívnej úlohe Brazílie v pomoci Ukrajine proti ruskej agresii.

Posledné stretnutia predstaviteľov rezortov obrany SR a Brazílie sa uskutočnili naposledy v rokoch 2013 až 2014. V roku 2013 sa zúčastnil na medzinárodnej výstave pre obranu a bezpečnosť LAAD v Riu de Janeiro minister obrany SR Martin Glváč a rokoval s brazílskym ministrom obrany Celsom Amorimom, ktorý navštívil SR v októbri 2013.

"Počas jeho návštevy sa prvýkrát uskutočnilo aj stretnutie ministrov obrany krajín V4 a Brazílie. Štátny tajomník MO SR navštívil Brazíliu v rámci výstavy LAAD v roku 2014," doplnila hovorkyňa.

 

01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 05 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:15