Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas 73. schôdze NRSR o odvolaní podpredsedu vlády a ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) v Bratislave 28. septembra 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák SNÍMKA: Jaroslav NovákSNÍMKA: Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico rokoval s opozíciou o dohode k predčasným voľbám a podpore vládnych zákonov

10.10.2022, 15:19
Autor:
TASRTASR

Šéf Smeru povedal, že ak má prevziať opozícia akúkoľvek mieru zodpovednosti za vládnutie, musí za to vládna koalícia zaplatiť politickú daň.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico rokoval s predstaviteľmi opozície o dohode o predčasných parlamentných voľbách, ktoré majú byť podmienkou pre podporu vládnych návrhov zákonov. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že v rozhovoroch o dohode bude pokračovať.

Zdôraznil, že ak má prevziať opozícia akúkoľvek mieru zodpovednosti za vládnutie, musí za to vládna koalícia zaplatiť politickú daň.

"Touto politickou daňou sú predčasné parlamentné voľby," dodal. Predčasné voľby sú podľa jeho slov legitímnym a demokratickým riešením ústavnej a sociálnej krízy, v ktorej sa SR nachádza.

"Jediné, čo sme pripravení podporiť a tu vieme prebrať zodpovednosť za daň v podobe predčasných parlamentných volieb, je súhrn opatrení proti zdražovaniu. Nielen potravín, ale aj energií, a rovnako súhrn opatrení, ktoré budú garantovať dostatok energií pre firmy, celú slovenskú spoločnosť od domácností cez mestá, obce, školy, nemocnice, za primeranú cenu," doplnil.

Priblížil, že ani po dohode o predčasných voľbách by vláda nemohla počítať s podporou zákonov, ktoré sú naplnením jej programového vyhlásenia.

Smer navrhuje uzatvoriť písomnú dohodu, pod ktorú by sa podpísali predsedovia troch vládnych i opozičných parlamentných strán.

Tiež nezaradení poslanci hlásiaci sa k stranám Hlas-SD, Život - národná strana či k hnutiu Republika. Súčasťou dohody má byť okrem predčasných parlamentných volieb v prvom polroku 2023 aj garantovanie schopnosti Národnej rady prijať nevyhnutné zákony v súvislosti s infláciou a energetickou krízou, na ktorých sa strany dohodnú.

Hnutie OĽANO ešte v nedeľu prípadné diskusie o dohode odmietlo. Od každej parlamentnej strany očakáva, že zahlasuje za návrhy na podporu obyvateľov a ekonomiky pred dosahmi krízy.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko reagovalo, že Fico nie je pre nich partnerom na diskusiu. Nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu avizovali, že sa zúčastnia na každom rokovaní o tom, ako zlepšiť prijímanie zákonov a dohodnúť predčasné voľby. O dohode chce rokovať aj ĽSNS.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:30