Reuters
StoryEditor

Slovensko v klimatických opatreniach postupuje chaoticky, tvrdia enviroorganizácie

12.08.2021, 11:12
Autor:
TASRTASR
Envirorezort avizuje prípravu Akčného plánu adaptácie Slovenska na zmenu klímy a tiež klimatický zákon, ktorý má doviesť Slovensko do éry uhlíkovej neutrality a previesť ho obdobím zmeny klímy.

Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V klimatických opatreniach postupuje chaoticky a bez jasnej stratégie. Téma klimatickej zmeny si vyžaduje politickú pozornosť celej vlády a kľúčových rezortov. Tvrdí to deväť enviroorganizácií, venujúcich sa ochrane klímy.

Vláda by podľa Lucie Szabovej zo Znepokojených matiek mala zaujať rozhodný a jasný postoj ku klimatickej zmene a podľa neho následne aj konať.

"Bez toho sa nevieme spoľahnúť, že Slovensko bude na európskej úrovni dostatočne podporovať klimatické opatrenia a politiky. Rovnako to spôsobuje chaotické situácie, keď na jednej strane deklarujeme snahu o znižovanie emisií a na druhej podporujeme a rozvíjame plynové projekty, ktoré podľa najnovších informácií významne zvyšujú globálne emisie skleníkových plynov," povedala Szabová s tým, že takéto situácie sa dejú pravidelne.

Organizácie tvrdia, že je nevyhnutné postupovať rýchlo, koordinovanie a systematicky. Sú podľa nich opatrenia, ktoré vie Slovensko robiť hneď a sú také, na ktoré sa musí začať pripravovať.

"Hlavným cieľom Slovenska by malo byť znižovanie emisií, nielen adaptácia na zmenu klímy. Opatrenia na znižovanie emisií by sa mali diať súčinne vo viacerých oblastiach, podľa komplexného plánu s dôrazom na tie s najväčším efektom," hovorí Oto Hudec z iniciatívy Nestrácajme čas.

Dodáva, že zabúdať by sa nemalo ani na sociálny aspekt, pretože klimatická kríza najviac zasiahne ekonomicky najslabšie a znevýhodnené skupiny obyvateľstva.

Riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová poukázala na neaktuálnosť nízkouhlíkovej stratégie a integrovaného národného energetického a klimatického plánu.

Envirorezort avizuje prípravu Akčného plánu adaptácie Slovenska na zmenu klímy a tiež klimatický zákon, ktorý má doviesť Slovensko do éry uhlíkovej neutrality a previesť ho obdobím zmeny klímy.

Najnovšiu správu o hodnotení vplyvov globálneho otepľovania zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy. Vyplýva z nej, že priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia, čo je o desať rokov skôr, ako uvádzali predchádzajúce predpovede.

Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo. Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie Slovenska na zmenu klímy. Pracuje aj na zákone o klíme, ktorý má Slovensku pomôcť zbaviť sa emisií, spôsobujúcich globálne otepľovanie.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére 05 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:17