StoryEditor

Fico chce pomôcť Ukrajine s plynom. Ale iba so zárukami

10.04.2014, 14:23
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovensko chce pomôcť Ukrajine s dodávkami plynu na jej územie zo západu, požaduje však záruky. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico.

Sme pripravení reverzný tok organizovať, ale chránime si aj svoje vlastné záujmy a predovšetkým preverujeme, či by určité technické formy reverzného toku neznamenali porušenie základného kontraktu s Gazpromom s prípadnými sankciami,“ upozornil. Pritom za optimálne riešenie považuje stretnutie predstaviteľov Ukrajiny, Slovenska, Európskej komisie (EK) a Ruska tak, aby sa prediskutovali podmienky, za ktorých by SR mala byť súčasťou reverzného toku plynu na Ukrajinu.

Pripomenul, že Kyjev v súčasnosti nie je schopný platiť účty Rusku za plyn, čo dokazujú jeho obrovské dlhy. „Ak chceme pomôcť, tak potom chceme mať záruky, ubezpečenie, ale pravdepodobne to môže urobiť iba tretia strana - v tomto prípade Európska komisia, že ak sa tak stane, tak nám potom niekto všetky náklady s tým spojené aj zaplatí,“ zdôraznil Fico.

Dlh Ukrajiny koncom minulého roka predstavoval 1,450 miliardy dolárov. Vo februári sa zvýšil o ďalších 260 miliónov, v marci o 526 miliónov dolárov.

Podľa premiéra je verejnou informáciou, že Ukrajina prestala plniť svoje zásobníky, čo ohrozuje dodávanie plynu do západnej Európy. Ich doplnenie si vyžaduje zaplatenie ďalších 5 miliárd dolárov.


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Svítok

O bezprostrednom riziku prerušenia dodávok plynu a ropy na územie Slovenska hovoril v utorok (8.4.) telefonicky Fico s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom. O tejto téme ho listom informoval aj ruský prezident Vladimir Putin.

Pokiaľ by došlo k prerušeniu dodávok plynu z Ruska a bol by dostatok plynu na území západnej Európy, Slovensko má technické možnosti na reverzný tok plynu tak, aby celé potreby SR vo výške 5,5 miliardy kubických metrov ročne boli zabezpečené," ubezpečil šéf exekutívy.

Znova zopakoval, že Slovensko je pripravené komunikovať na tému reverzného toku plynu pre Ukrajinu, avšak, ako poznamenal, diskusia len medzi SR, Kyjevom a EK je nedostatočná na definitívne technické riešenie. Navrhol preto zapojiť do týchto rozhovorov Moskvu s možnosťou zorganizovania takéhoto stretnutia na území SR.

Optimálne by bolo, keby sme sa stretli štyria a povedali si, čo sa s tým dá urobiť. Nič nebrzdíme, len chceme mať isté garancie. Predsa nebudeme posielať plyn niekomu zadarmo. Chceme vedieť, kto to zaplatí a či akékoľvek investície, ktoré musí Eustream v tomto duchu urobiť, sa oplatia," uzavrel.

01 - Modified: 2006-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Galanta bude mať nové kúpalisko
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ukrajinci vybabrali s ruskými ponorkami. Vyvážajú skoro toľko obilia ako pred vojnou 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:12:00 - Feat.: - Title: Kyjev chce zvýšiť objem plynu v zásobníkoch v prospech európskych firiem o 60 percent 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 04:49