AP/TASR
StoryEditor

Korčok: Podpora Ukrajiny musí byť našou hlavnou prioritou

12.04.2022, 17:25
Autor:
TASRTASR
Ministri sa v utorok zhodli, že bezprecedentná agresia Ruska voči Ukrajine stavia Európu pred možné výzvy.

Podpora Ukrajiny vo vojensko-obrannej i hospodárskej oblasti musí byť hlavnou prioritou Európskej únie.

Povedal to v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý zároveň vyjadril podporu budúcemu českému predsedníctvu v Rade Únie.

"Náš východný sused je trestaný za to, že si slobodne zvolil, kam chce patriť," povedal Korčok. Slovensko podľa neho podporuje integračné ambície Ukrajiny.

"Naša podpora Ukrajine, a to aj vo vojensko-obrannej a hospodárskej oblasti, musí byť hlavnou prioritou Európskej únie," dodal.

Ministri zahraničných vecí skupiny Central 5 (C5) sa stretli na zámku Štiřín pri Prahe, uviedlo české inisterstvo zahraničných vecí v oficiálnej tlačovej správe. Témami rokovania boli pandémia ochorenia Covid-19, ruská agresia voči Ukrajine a budúce české predsedníctvo v Rade Únie, ktoré Česko prevezme od júla tohto roka.

Ministri sa v utorok zhodli, že bezprecedentná agresia Ruska voči Ukrajine stavia Európu pred možné výzvy.

"Ukrajinu musíme podporovať v ceste za členstvom, čo je politické rozhodnutie, ktoré sa nesmieme báť vykonať," povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Partneri sa takisto zhodli, že blížiace sa české predsedníctvo v Rade EÚ bude náročné, dodáva komunikačný odbor ministerstva.

"Som presvedčený, že české predsedníctvo bude úspešné, aj keď sme sa ocitli v mimoriadne náročnom období. Slovenská republika našich kolegov podporí všetkými možnými spôsobmi," uviedol Korčok.

Lipavský takisto povedal, že plánuje zorganizovať medzinárodnú darcovskú konferenciu a zamerať tak priority českého predsedníctva okrem iného na povojnovú pomoc Ukrajine.

Skupina C5, ktorú tvoria Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko, vznikla v roku 2020, pripomína Ministerstvo zahraničných vecí ČR. Cieľom bola užšia spolupráca týchto krajín v boji proti pandémii.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:46