StoryEditor

Fuzik: Proces asimilácie Slovákov v Maďarsku sa spomalil, ale stále trvá

28.09.2007, 16:46
Autor:
TASRTASR

Proces asimilácie slovenskej menšiny v Maďarsku sa spomalil, ale stále trvá. Slovenčina podľa predsedu Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Jána Fuzika stratila svoju komunikatívnu funkciu, vytratila sa z rodín a deti sa ju v podstate učia iba v škole.
"Máme mnoho problémov, proces asimilácie sa nepodarilo zastaviť, možno sa nám ho podarilo trošku spomaliť," povedal dnes pre TASR v Šamoríne počas konferencie Slováci v Maďarsku predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v MR Ján Fuzik. Odhaduje, že v Maďarsku žije asi 100.000 až 110.000 Slovákov. K slovenskej národnosti sa pri poslednom sčítaní obyvateľstva v roku 2001 prihlásilo 17.700 osôb. V prvej polovici 20. storočia bolo v Maďarsku okolo pol milióna Slovákov.
Proces asimilácie sa podľa Fuzika zrýchlil po roku 1961, keď sa zrušila jednojazyčná výučba, čo prinieslo de facto zánik čisto slovenských škôl. Prispela k tomu aj zmena spôsobu života.
Na život slovenskej menšiny v Maďarsku podľa neho negatívne vplývajú súčasné politické roztržky. Akoby vždy prítomná latentná nenávisť sa dá rozdúchať pomerne rýchlo a ľudia sa potom radšej neprejavujú ako Slováci, aby z toho nemali problémy, spresnil. Fuzik predpokladá, že po posledných politických šarvátkach sa budú zase sprejovať slovenské nápisy a tabule, dúfa však, že táto vlna rýchlo prejde.
Pôsobenie slovenskej menšiny v Maďarsku rozhýbal zákon o právach národnostných a etnických menšín prijatý v roku 1993. Miestnym menšinovým samosprávam garantuje právo veta v otázkach miestneho národnostného školstva a udeľuje im rozhodujúcu kompetenciu na poli pestovania kultúry a jazyka i miestnych médií.
Existujú tri typy škôl, na ktorých sa vyučuje slovenský jazyk - školy, kde sa učí slovenčina štyri hodiny týždenne, potom sú to štyri dvojjazyčné školy (Békešská Čaba, Sarvaš, Nové mesto pod Šiatrom, Slovenský Komlóš), na ktorých sa predmety ako dejepis, zemepis, slovenský jazyk a literatúra či spev učia po slovensky, a jedna čisto slovenská škola v Budapešti. Žiakov k štúdiu slovenčiny motivuje slovenská samospráva štipendiami. Siedmakom a ôsmakom sa za každý polrok zbiera na účte 50.000 forintov, ktoré dostanú, ak nastúpia na slovenské gymnázium. Mladých sa snažia presvedčiť, že slovenčina je slovanské esperanto, a dohodnú sa s ňou aj v Poľsku, Čechách a iných slovanských krajinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 13:43