StoryEditor

Cesta k Schengenu: Nákladná a tŕnistá

19.12.2007, 23:00

Aj keď to zo začiatku tak nevyzeralo, všetky podmienky na vstup do Schengenu Slovensko nakoniec splnilo. Stálo to takmer 3 miliardy korún -- okrem peňazí zo štátneho rozpočtu sme čerpali aj prostriedky zo Schengenského prechodového fondu. Východnú hranicu s Ukrajinou (98 kilometrov), ktorá sa dnes o polnoci stane vonkajšou hranicou Schengenu, stráži až do príchodu schengenských kontrolórov 736 policajtov.
Milióny na kontrolu
Príprava na Schengen si u nás vyžiadala rekonštrukciu oddelení hraničnej kontroly (Vyšné Nemecké, Petrovce, Čierna nad Tisou), vybudovanie nových oddelení kontroly v Uliči, Ubli, Podhorodí, Maťovských Vojkovciach a vo Veľkých Slemenciach, ale aj výstavbu riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach. Celkové náklady na prispôsobenie hraničných objektov schengenským podmienkam si vyžiadali 508 miliónov korún. Okrem toho bolo treba nakúpiť zabezpečovaciu techniku, videotechniku, rôzne informačné systémy či mobilné monitorovacie jednotky. Vzhľadom na zložitosť horského terénu slovensko-ukrajinskej hranice dostali policajti k dispozícii 60 terénnych landroverov a 30 mercedesov, motorky, štvorkolky a snežné skútre.
Pomerne veľa peňazí si vyžiadala aj informačná kampaň k Schengenu. Podľa Vladimíry Hrebeňákovej z ministerstva vnútra bolo na kampaň vyčlenených 15 miliónov korún. Okrem klasického zverejňovania noviniek prostredníctvom médií sa peniaze používajú aj na inzerciu v novinách, bilbordy, vysielanie elektronických spotov či distribúciu tlačovín. Z toho sú financované aj oslavy na domácich hraničných priechodoch Petržalka -- Berg a Starý Hrozenkov, ale aj slávnostné podujatia EÚ na hlavných hraničných bodoch rozširujúceho sa schengenského priestoru.
Nešlo to hladko
Cesta vstupu do Schengenu nebola vonkoncom hladká. Európski predstavitelia nás viackrát upozorňovali, že pokrivkáva proces zabezpečovania východnej hranice. Priznal to aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Pripustil, že Slovensko je z desiatky nových členov EÚ najhoršie pripravené na rozšírenie schengenského priestoru. Obviňoval z toho minulé vedenie rezortu. V jednej z kontrolných správ schengenskej komisie sme zaznamenali až 160 výhrad. Naši českí susedia nám koncom roka 2006 hrozili, že ak budeme meškať s prípravou na vstup do bezhraničnej schengenskej zóny, sprísnia kontrolu Slovákov na hraniciach. Pozitívne hodnotenia sme začali dostávať až v marci tohto roka.
Problematickým bolo verejné obstarávanie na systém technického a fyzického zabezpečenia východnej hranice riadené ministerstvom vnútra, ktoré sa neprimerane naťahovalo. Prvú súťaž zrušil Úrad pre verejné obstarávanie, pretože rezort pod vedením vtedajšieho šéfa Vladimíra Palka (KDH) nesprávne definoval predmet obstarávania a urobil aj viacero iných pochybení. Pri novej súťaži, ktorú vyhlásil Kaliňák, zas bola zmenená jedna z podmienok súťaže. Nezákonne posunuli termín dokončenia, čo niektorí uchádzači napadli na Úrade pre verejné obstarávanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:34