StoryEditor

Slovensko má "horšiu" demokraciu

15.06.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Stav demokracie vo všetkých krajinách Visegrádskej štvorky sa podľa výročnej správy americkej organizácie na ochranu ľudských práv Freedom House v niektorých pozorovaných oblastiach mierne zhoršil.

V súvislosti so Slovenskom správa pripomína, že zostavenie vlády po voľbách v roku 2006 vyvolalo diskusie doma aj v zahraničí. Najväčší rozruch sa týkal toho, že víťazný Smer sa vo vláde spojil so SNS, ktorá je vnímaná ako radikálna nacionalistická strana. Systém deľby moci v roku 2006 hodnotí Freedom House na Slovensku ako stabilný a funkčný. Účasť SNS vo vláde však podľa organizácie mala negatívny vplyv na vzťahy medzi národnosťami, osobitne na vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi.
Freedom House vo svojej správe ďalej tvrdí, že sa na Slovensku zhoršil postoj vlády k mimovládnym organizáciám, ale situácia v oblasti nezávislosti médií sa nezmenila. Rovnako sa nezmenil ani stav demokracie na miestnej úrovni. Podľa Freedom House sa však zhoršil stav demokracie na celoštátnej úrovni, pretože nová vládna koalícia prejavila záujem o koncentráciu moci. Za horšiu považuje aj situáciu v oblasti korupcie a v oblasti súdnictva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:00