StoryEditor

Školné pobúrilo študentov aj opozíciu

01.11.2007, 23:00

Poplatky za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia v ostatných dňoch rozhorčili študentov viacerých vysokých škôl. Študenti Technickej univerzity v Košiciach už dokonca požiadali právnikov, aby novovyrubené školné preskúmali. "Budem bojovať za to, aby som poplatok platiť nemusel," hovorí Jozef, študent inžinierskeho štúdia na jednej z fakúlt východoslovenskej univerzity.
Rektorát žiada 15-tisíc korún, budúci inžinieri tvrdia, že na školu nastúpili za iných podmienok - druhým stupňom štúdia bolo vtedy doktorandské, nie inžinierske štúdium. "Ak neuznajú naše podanie, podám žiadosť o zníženie školného. Ak je to právne v poriadku, tak školné zaplatím, ale ak nie, tak prečo by sme ho mali platiť, pätnásťtisíc nenájdeš len tak na ulici." Problémom je aj fakt, že študentom neostal čas na požiadanie o odpustenie školného zo sociálnych dôvodov. Rozhodnúť môže rektor. "Papiere s upozornením o zaplatení školného nám prišli päť dní pred uzávierkou na podanie žiadostí a pripomienok," vysvetľuje Jozef. Neplatičom pritom hrozí vylúčenie zo štúdia.
Školné za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia môžu školy vyberať podľa novely vysokoškolského zákona z dielne ministra školstva Jána Mikolaja. Rektori a dekani mali túto možnosť aj podľa starých pravidiel, pre chýbajúci register študentov však nevedeli identifikovať tých, ktorí na vysokých školách strávili "priveľa" rokov.
Ozvala sa aj opozícia - novela je podľa nich protiústavná. "Spolu s pánmi Froncom a Devínskym sme v mene troch opozičných strán podali sťažnosť na Ústavný súd," povedal pre HN exminister školstva László Szigeti (SMK). Zákon podľa poslancov je v rozpore s ústavou a vytvára rôzne kategórie študentov. "Na našich študentov presahujúcich štandardnú dĺžku štúdia sa platenie za nadštandardnú dĺžku štúdia zatiaľ nevzťahuje, keďže nastúpili za iných podmienok. Prví študenti, ktorých sa to bude týkať, budú končiť štandardnú dĺžku štúdia až tento akademický rok, pretože na tých sa v plnej miere vzťahuje súčasný vysokoškolský zákon, ktorý to od začiatku umožňoval," tvrdí právnik a doktorand Právnickej fakulty UK Eduard Burda.
Výška školného za prekročenie štandardnej dĺžky sa pohybuje na fakultách v rôznej výške, napríklad Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre žiada od študentov druhého stupňa 36-tisíc korún ročne.

Oprava: V pôvodnej správe z 1.11.2007 sme omylom uverejnili neautorizované znenie. Text bol opravený 20. 11. 2007.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:10