AP/TASR
StoryEditor

Rozhodnutie premiéra nejsť na Ukrajinu vnímam ako bezpečnostné, reaguje Korčok

16.03.2022, 09:54
Autor:
TASRTASR
Návštevu troch predsedov vlády na Ukrajine považuje minister zahraničia Ivan Korčok za silné a odvážne gesto.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) vníma rozhodnutie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) necestovať na Ukrajinu ako bezpečnostné, nie ako politické. Uviedol to pred rokovaním vlády. Návštevu troch predsedov vlády na Ukrajine považuje Korčok za silné a odvážne gesto.

​"Nehľadajme politiku tam, kde nie je. Ak predseda vlády dostane informácie od bezpečnostných zložiek, tak ja si nie som celkom istý, či ich má ignorovať," povedal Korčok s tým, že Heger sa neschoval. Bezpečnosť má podľa Korčoka svoj význam a úlohou bezpečnostných zložiek je chrániť premiéra.

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer nechce špekulovať o tom, prečo premiéri iných krajín do Kyjeva cestovali a Heger nie.

"Nemôžeme hodnotiť vyhodnotenie bezpečnostných zložiek iných štátov, my sme to vyhodnotili takto a zariadili sme sa podľa toho," povedal. Upozornil, že vláda samotná vyjadruje naďalej veľmi konzistentný postoj k podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že bezpečnosť premiéra je dôležitejšia ako gestá. Dôležité sú podľa nej konkrétne činy. "Slovensko robí všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli," podotkla.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ocenil symbolickú cestu troch predsedov vlád na Ukrajinu. Myslí si, že mala zmysel. Rozhodnutie premiéra nejsť na Ukrajinu rešpektuje.

Heger neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Návšteva mala ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:32