ilustračná snímka TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Konflikt Matoviča a Bittó Cigánikovej eskaluje, poslankyňa žiada ospravedlnenie

08.03.2021, 13:19
Autor:
TASRTASR
Jana Bittó Cigániková nevylúčila možnosť riešiť spor právnou cestou, ak predseda vlády nezareaguje.

Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) žiada od premiéra Igora Matoviča (OĽANO) verejné ospravedlnenie za výroky na jej adresu, ktoré prezentoval ešte v novembri minulého roka.

Predseda vlády ju vtedy okrem iného označil "za ťažkú lobistku" súkromnej spoločnosti Penta. Ako koaličná poslankyňa potvrdila, výzvu na ospravedlnenie podala na Úrad vlády SR vo štvrtok 4. marca.

​Podľa jej slov premiér zatiaľ nereagoval. Nevylúčila možnosť riešiť spor právnou cestou, ak predseda vlády nezareaguje.

Trpená "koaličná" poslankyňa

Matovič v novembri hovoril, že Bittó Cigániková je vo svojej funkcii "doslova trpená". Ako vtedy ďalej uviedol, každé jedno vyjadrenie poslankyne je v prospech Penty, jej šéfa Jaroslava Haščáka a súkromných zdravotných poisťovní.

Viackrát zopakoval, že ju nepovažuje za koaličnú poslankyňu. Ďalej povedal, že sa správa nelojálne a podráža ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽANO) nohy.

Bittó Cigániková hovorila v HNtelevízii ešte v novembri o sporoch medzi SaS a premiérom:

​Z dokumentu, ktorý má TASR k dispozícii, vyplýva, že poslankyňa sa vyhraňuje voči tomu, že by mala byť "na výplatnej listine skupiny Penta" a že by mala pôsobiť ako jej lobista. Hovorí, že sa s Haščákom nikdy nestretla či napríklad, že všetky svoje príjmy a nadobudnutý majetok vie vydokladovať.

Infantilná komunikácia

Okrem toho kritizuje aj Matovičov výrok "To je presne Janka Cigániková, ona to má trošku aj v mene". Považuje ho za akceptovateľný v infantilnej komunikácií mladistvých osôb. Z úst predsedu vlády ho však považuje za neakceptovateľný.

Poslankyňa si tiež myslí, že premiér spochybňuje jej kompetenciu a odbornú spôsobilosť vo vzťahu k zdravotníctvu.

Odkázala preto na jej aktivitu v rámci legislatívnych návrhov, poukázala tiež na svoje štúdium či na svoje výstupy.

Od premiéra žiada reakciu v najbližších dňoch.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:30 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zrušenie zubných benefitov. Musíme sa zamyslieť, ako situáciu využiť, hovorí Szalay 02 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:26