TASR
StoryEditor

Vo väčšine okresov sa môže obnoviť prax v autoškolách. Bude to však mať podmienky

12.02.2021, 14:35
Autor:
TASRTASR
Praktická výučba môže prebiehať vo všetkých stupňoch COVID automatu, okrem najhoršieho - čierneho.

Praktická a prezenčná výučba v autoškolách môže od piatka pokračovať v tých okresoch, ktoré nie sú v najhoršom stupni ohrozenia novým koronavírusom podľa COVID automatu.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) vydal usmernenie obsahujúce podmienky, za ktorých môže byť realizovaná praktická výučba v autoškolách.

Informoval o tom hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf. Prezenčná a praktická výučba v autoškolách bola pozastavená od 19. decembra 2020. Odvtedy sa účastníci mohli vyučovať iba dištančne.

Podmienky v jednotlivých okresoch

Praktická výučba môže prebiehať vo všetkých stupňoch COVID automatu, okrem najhoršieho - čierneho. "Napríklad pri III. stupni varovania (tmavočervený okres), môžu byť v aute inštruktor a študent, iba ak majú obaja platný negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako sedem dní a po každom študentovi musí byť vozidlo vydezinfikované," uviedol Rudolf.

Rovnaké pravidlá platia pri praktickom výcviku aj v II. a I. stupni varovania. Počnúc bordovými okresmi však je možná aj teoretická výučba v učebniach. V okresoch III., II., a I. stupňa varovania treba, aby mali všetci prítomní účastníci vyučovacích hodín negatívny výsledok testu na COVID-19 nie starší ako sedem dní.

V bordových okresoch môže byť v učebni počet účastníkov kurzu maximálne do 30 percent kapacity učebne, v červených okresoch do 40 percent kapacity a v ružových okresoch maximálne do 50 percent kapacity učebne. Účastníci tiež musia dodržiavať všetky hygienické opatrenia a medzi nimi musí byť odstup najmenej dva metre.

Čo sa týka teoretickej skúšky, v bordových, červených a ružových okresoch môžu byť v učebni počas skúšky maximálne šiesti účastníci, opäť s negatívnym výsledkom testu. Počas praktickej skúšky môže byť v aute iba jeden účastník kurzu, jeden inštruktor a jeden skúšobný komisár.

"Asi sa všetci zhodneme, že šoférovať sa človek nenaučí bez praktického tréningu. Preto sme s našou rezortnou hygieničkou pripravili podmienky výučby v autoškolách tak, aby kurzy mohli pokračovať a zároveň sme chránili účastníkov výučby," okomentoval Doležal s tým, že chce zdôrazniť, že všetky opatrenia sú odkonzultované a schválené Úradom verejného zdravotníctva a klientov autoškôl i inštruktorov prosí, aby ich všetci striktne dodržiavali, nech sa nemusí celá praktická výučba plošne opäť zastaviť.

Automaty aj pre iné oblasti

Rudolf doplnil, že zároveň platí, že ak účastník vodičského kurzu nestihne zložiť skúšky v zákonnej lehote 12 mesiacov od prihlásenia sa do vodičského kurzu pre opatrenia proti šíreniu koronavírusu, jeho kurz sa predĺži o dobu, ktorá uplynie od začiatku platnosti obmedzujúcich opatrení až po ich ukončenie.

Okrem COVID automatu pre autoškoly vydalo Ministerstvo dopravy a výstavby automaty aj pre ďalšie kurzy - inštruktorov autoškôl, základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku vodičov, skúšky na získanie odbornej spôsobilosti vedúceho dopravy a prevádzkovateľa cestnej dopravy, vodiča profesionála KKV(OS) a školenia a skúšky vodičov a bezpečnostných poradcov (ADR). Kompletné usmernenie je dostupné na webovej stránke ministerstva.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-03-27 10:30:46 - Feat.: - Title: Návrat do lavíc autoškoly: Zvládnete náročné otázky v kvíze pre začínajúcich vodičov? 03 - Modified: 2024-03-22 09:45:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Nedáte sa nachytať? Tieto situácie musia vodiči zvládnuť bez najmenšej chyby 04 - Modified: 2024-02-28 12:45:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia poznať všetci vodiči. Zvládnete kvíz bez jedinej chyby? 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:32