StoryEditor

Kvalita čaká študentov v Bratislave

05.12.2007, 19:16
Najkvalitnejšie vzdelanie dostane študent na univerzitách a ich fakultách v Bratislave a Košiciach. Vyplýva to z čerstvého rebríčka kvality vysokých škôl, ktorý už tretí rok za sebou zverejnila Akademická ratingová a rankingová agentúra.
Najlepšie dopadli tie isté školy, čo vlani – Univerzita Komenského v Bratislave či technické univerzity v oboch metropolách. „Tí, čo boli dobrí vlani, sú dobrí aj tento rok, fakulty a školy na dne rebríčka ostali dole,“ tvrdí zakladateľ agentúry a poslanec SDKÚ-DS Ferdinand Devínsky. Odborníci hodnotili záujem o štúdium, citácie pedagógov, úspešnosť pri získavaní grantov či počet doktorandov.

Skokan roka
Najväčší skok v kvalite však urobila škola z iného mesta – Trnavská univerzita. Skončila na treťom mieste ako celok medzi humanitne zameranými univerzitami a na druhom medzi medicínskymi. Prorektor pre vzdelávanie Andrej Filipek je s výsledkami spokojný. „V budúcnosti chceme otvoriť viac študijných programov a akreditovať aj doktorandské štúdium.“
Ratingová agentúra pridelila škole najviac bodov za publikačnú činnosť. Podľa Filipeka je to výsledok ľudí zamilovaných do svojho odboru. „Finančná motivácia je nízka, musí to byť blázon, aby to za tak málo peňazí robil.“

V kurze sú technici

Výskum potvrdil aj veľký záujem zamestnávateľov najmä o absolventov technických a informatických fakúlt. „Naopak, absolventi humanitných a spoločenských vied čelia nezáujmu zo strany zamestnávateľov a často skončia v administratíve,“ tvrdí Michal Považan z agentúry. Podnikatelia súhlasia. Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska pre HN potvrdil, že o absolventov s technickým a programátorským zameraním sa podnikatelia doslova „trhajú“.

Viac o téme nájdete v štvrtkových Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 23:23