StoryEditor

Požiar v raji. Škody za desiatky miliónov

31.07.2007, 00:00
Požiar v Slovenskom raji zasiahol 16 hektárov aj v najchránenejšej časti národného parku. Škody sa odhadujú na desiatky miliónov korún. Oheň už majú hasiči pod kontrolou, no presný deň definitívneho uhasenia sa nedá určiť.

Vrtuľníky od vypuknutia požuaru vyliali na oheň vyše 1,8 milióna litrov vody. Dovedna absolvovali 1013 letov, ktoré trvali viac ako 168 hodín.
Ľudia zo Správy Národného parku Slovenský raj tvrdia - nasadenie väčšieho množstva vrtuľníkov mohlo zmenšiť škody, ktoré požiar spôsobil. "Keď sa na to pozerám prierezovo, tak cítim, že vlastne základný problém je v tom nedostatku, že práve letka ministerstva vnútra je na revízii," povedal Tomáš Dražil. Podľa veliteľa zásahu Ondreja Šprocha je to hypotetická otázka. "Všetko závisí od okolností. Aj keby lietali, tak sa to nemuselo uhasiť a minuli by sa peniaze." Rezort vnútra sa bráni - revízia a rekonštrukcia štyroch vrtuľníkov bola dlhodobá. "Hasenie požiaru nie je priamo úmerne závislé od počtu nasadených vrtuľníkov," uviedla Silvia Miháliková z ministerstva vnútra. Dodala, že to bol prízemný až podzemný požiar a nasadenie vrtuľníkov bolo málo efektívne, lebo väčšina vody sa na zem nedostala.
Situácia po vypuknutí požiaru však nasvedčovala niečomu inému. Požiar hasili od minulej nedele dva vojenské vrtuľníky. Po problémoch s preplatením nákladov pre súkromné vrtuľníky sa až vo štvrtok pridal k záchranárom aj neštátny vrtuľník, na ktorého použitie vyčlenilo milión korún ministerstvo životného prostredia. "Ťažko teda hovoriť o tom, že by vrtuľníky neuhasili požiar skôr," uviedol pre HN zdroj z prostredia Správy Slovenského raja.
Rezort vnútra však už pripravuje novú koncepciu letky, tak, aby mohla pružne a účinne reagovať na všetky požiadavky i nepredvídané situácie. Taktiež aj ministerstvo životného prostredia uvažuje o vytvorení tzv. rezervného fondu na podobné prípady.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 20:48