StoryEditor

K prvému dieťaťu 15-tisíc

28.07.2006, 00:00
V oblasti podpory rodiny chce vláda, aby rodičia pri narodení prvého dieťaťa dostali od štátu aspoň 15- tisíc korún. Medzi zámermi je aj zvýšenie rodičovského príspevku a či príspevok rodičom, ktorí z objektívnych príčin nepracujú.

V oblasti podpory rodiny chce vláda, aby rodičia pri narodení prvého dieťaťa dostali od štátu aspoň 15-tisíc korún. Medzi zámermi je aj zvýšenie rodičovského príspevku a či príspevok rodičom, ktorí z objektívnych príčin nepracujú. "Avizovaná finančná infúzia pri narodení prvého dieťaťa môže aspoň čiastočne odstrániť finančnú tieseň, ktorá sprevádza narodenie dieťaťa v priemernej rodine," hovorí sociologička Zuzana Kusá. Oceňuje tiež, že vláda chce zachovať poberanie rodičovského príspevku aj v prípade, že rodičia pracujú a svoje dieťa dajú do jaslí alebo škôlky.
Vláda chce rozšíriť aj sieť predškolských a mimoškolských zariadení a zvýšiť dostupnosť sociálnych služieb pre rodiny. Chce novelizovať zákon o sociálnoprávnej ochrane dieťaťa, pričom ďalej bude uprednostňovať biologickú rodinu pred náhradnou rodinnou starostlivosťou. Podľa Kusej sú to veľmi všeobecné vyjadrenia. Na druhej strane takýto záväzok považuje za najvážnejší a zároveň najťažší. "Znamená totiž zaviazať sa na vybudovanie a financovanie nástrojov, ktoré umožnia zlepšovať sociálnu situáciu biologickej rodiny, aby v nej netrpeli práva detí. Pravdepodobne sa to tejto vláde nepodarí naplniť."

Priority vlády:
-- príplatok k príspevku pri narodení prvého dieťaťa, spolu najmenej 15-tisíc korún
-- postupné zvyšovanie rodičovského príspevku tak, aby sa do roku 2010 priblížil úrovni minimálnej mzdy
-- rozšírenie služieb predškolských a mimoškolských zariadení, centier pre rodičov a pod., zvýšenie ich dostupnosti
-- novelizácia pravidiel sociálnoprávnej ochrany detí

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 03:21