StoryEditor

Zahraniční Slováci nevedia o voľbách

15.03.2006, 23:00
Zahraniční Slováci majú problém s júnovými voľbami. Tí, ktorí majú naše štátne občianstvo, môžu síce prvýkrát v histórii voliť poštou, no chýbajú im akékoľvek informácie o predčasných parlamentných voľbách v ich materskej krajine.

Tak blízko, tak ďaleko
Napríklad v susednom Česku trvalo žije 183-tisíc ľudí slovenskej národnosti, ďalších takmer 100-tisíc Slovákov tam pracuje alebo študuje. "Organizujeme rôzne akcie, vyzývame všetkých, aby využili nový spôsob voľby, ale masívne spropagovanie nie je v našich silách," tvrdí podpredseda Slovensko-českého klubu v Prahe Vladimír Skalský. Jeho kolegyňa zo srbskej Národnej rady Slovenskej národnostnej menšiny Milina Florianová priznáva: O voľbe poštou som sa dozvedela len v utorok.
Termín, dokedy sa majú zahraniční Slováci prihlásiť na Miestny úrad Bratislava-Petržalka so žiadosťou o voľbu poštou, pritom vyprší už zhruba o mesiac. Úrad zatiaľ eviduje len 29 takýchto žiadostí. Prišli z Česka, USA, ale aj Fínska či Cypru.

Internet (nie) je všetko
Ako jediný informačný zdroj zatiaľ slúži internet. Na svojich stránkach poskytujú základné údaje o voľbách Ministerstvo zahraničných vecí SR a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Podľa Skalského by viac pomohlo, keby slovenská vláda investovala do reklamy v novinách príslušných krajín. "Ľudia chodia na internet s vedomím, že sa niečo zmenilo a idú si to konkrétne vyhľadať. Internet neoslovuje náhodne tých, ktorí ešte o zmenách nevedia." Úrad ďalšie investície do propagácie neplánuje, jeho predsedníčka Vilma Prívarová chce ešte rozposlať krajanským spolkom list s novými podmienkami volieb. "Bude už na štatutároch spolkov, ako listy využijú. Žiadať vládu o ďalšie peniaze je už dosť nereálne." Použiť štátne peniaze na podobné kampane nie je ani vhodné, tvrdí hovorca rezortu zahraničných vecí Juraj Tomaga.
Napriek vymoženostiam internetu v ďalekej Austrálii o novom spôsobe volieb nevedeli. Tamojšia Slovenka Dana Koišová by aj chcela voliť - nemala však prehľad, ktoré úrady musí na Slovensku osloviť.

Na vlastné náklady
Možnosť zvýšiť informovanosť o voľbách pre zahraničných Slovákov zostáva preto na samotných stranách. Smer-SD sa mieni zviditeľniť práve v Českej republike. "Metódy kampane neprezradíme, pomohli by sme tak ostatným stranám v predvolebnej konkurencii," zostáva zdržanlivý šéf volebného tímu Smeru Marek Maďarič. "Českú" stratégiu schvaľuje aj sociológ Martin Slosiarik. "Rétorika zmierňovania reforiem môže zabodovať v krajine, kde zásadnejšie neprebehli a napriek tomu má porovnateľnú úroveň so Slovenskom." Naopak, KDH sa spolieha na svoju propagáciu na internete, platiť reklamu v zahraničných médiách neplánuje. Ostatné strany nemajú zatiaľ jasnú predstavu, či sa v kampani orientovať aj na zahraničie.
Pravicové strany (SDKÚ či KDH) by podľa Slosiarika mohli pritom zabodovať v USA či medzi Slovákmi, ktorí sa etablovali v krajinách EÚ. Sociálnejšie orientované severské krajiny sú vhodnejšie pre ľavicovú politiku. Odborníci sa zhodujú - zahraniční Slováci karty pri predčasných voľbách veľmi nezamiešajú: môžu priniesť najviac desiatky tisíc hlasov.

Kde sa koncentruje najviac Slovákov žijúcich v zahraničí* :
USA 821325
Česko 183749
Srbsko a Čierna Hora 59021
Kanada 50860
Maďarsko 17693
Rumunsko 17199
Na celom svete za minulý rok   2 023 000
* údaj zistený pri poslednom sčítaní obyvateľstva v danej krajine, 
hovorí o slovenskej národnosti, nie o slovenskom občianstve potrebnom na právo voliť
Zdroj: Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 18:40