TASR - Pavol Zachar
StoryEditor

Na neurochirurgii mali mať dve čakacie listiny. Poslankyňa SaS hovorí o hazarde so životom

11.09.2018, 11:46
Autor:
klkl
Jeden pacient čakal na operáciu 35 dní, druhý s podobnou diagnózou dva roky.

Na neurochirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava mali existovať dvojité čakacie listiny, na základe ktorých sa pacienti s menej vážnymi diagnózami dostali na operácie skôr, než pacienti v závažnejšom a život ohrozujúcom stave.

Poslankyňa opozičnej SaS Janka Cigániková v tejto veci hovorí o hazarde s ľudským životom a podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR. Zároveň bude iniciovať poslanecký prieskum na klinike.

Vyjadrenie Janky Cigánikovej:

„Všetci členovia zdravotníckeho výboru parlamentu dostali list prednostu neurochirurgickej kliniky na Kramároch, v ktorom opísal niečo, z čoho mám ešte teraz hrôzu. Na tejto neurochirurgickej klinike vraj existujú dvojité čakacie zoznamy a všetko nasvedčuje tomu, že pacienti súkromnej kliniky sú uprednostňovaní,“ opísala situáciu na brífingu Cigániková.

Uprednostňovali súkromnú ambulanciu? 

Spomínaný list napísal prednosta kliniky Andrej Šteňo, pričom zodpovednosť za existenciu dvoch čakacích listín pripisoval dnes už bývalého primárovi Róbertovi Illéšovi.

Šteňo v liste vysvetľuje, že v čakacích listinách mala byť vytvorená podskupina pacientov. Tí boli označení „Neuroill“, čo je názov súkromnej ambulancie, v ktorej pôsobí aj Illéš.

„Približne dve tretiny (63 percent) zo všetkých pacientov boli v čakacej listine zaradené dlhšie ako 1,5 roka, pričom z podskupiny označenej ako Neuroill a prim. Illéš bola zaradená v čakacej listine dlhšie ako 1,5 roka len približne jedna pätina (22,5 percent) pacientov,“ cituje z listu Denník N.

Illéš sa v reakcii pre Denník N ohradil a obvinenia označil za vykonštruované. „Za desať rokov nebola žiadna opodstatnená sťažnosť na zlý manažment pacientov na čakacích listinách," povedal bývalý primár.

Skončilo to onkologickou liečbou

Šteňo v liste uvádza aj konkrétne prípady, kedy pacienti s obdobnými alebo menej závažnými nálezmi čakali na operáciu výrazne kratšie, než iní pacienti. Jedného pacienta s nádorom na mozgu s potenciálom zhubného zvrhnutia sa napríklad operovali po 35 dňoch. Iný pacient s obdobným nádorom však podľa Šteňa čakal až dva roky. Nádor sa počas tejto doby zväčšil a vyžadoval onkologickú liečbu.

Prednosta Šteňo však čelí aj inému druhu problémov. Neurochirurgická klinika na seba v poslednom čase púta pozornosť aj tým, že z nej postupne odchádza personál. Okrem primára Illéša odišli aj ďalší lekári, vrchná sestra a ďalší personál.

Časť zamestnancov dokonca na jar spísala petíciu, v ktorej žiadali Šteňov odchod z kliniky. Podpísalo ju 45 zo sto pracovníkov kliniky.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:30