StoryEditor

Súboj o predsedu ĽS-HZDS bez vyzývateľa

11.06.2007, 00:00

Ostro sledovanému súboju o predsednícke kreslo ĽS-HZDS chýbala posledná a najdôležitejšia kapitola. Ráno pred celorepublikovým snemom ľudovcov v Nitre prišla nečakaná správa, že vyzývateľ Vladimíra Mečiara Viliam Veteška sa samotnej voľby nezúčastní. Sklamanie neskrýval Veteškov stúpenec a poslanec ĽS-HZDS Tibor Mikuš, ktorý novinárom oznámil, že Veteška bol hospitalizovaný na neurologickej klinike, keď javil známky vyčerpanosti a prepracovania. "Z tohto dôvodu sú jeho šance nulové." Mikuš pritom naznačil, že kandidovať by namiesto neho mohol on sám. Obavu, že ani tentoraz nebude mať dlhoročný predseda HZDS protikandidáta však umocňoval fakt, že až do samotnej voľby nebolo jasné, či Mikušovu kandidatúru niekto z delegátov navrhne.
Pod dohľadom SBS
Napriek tomu, že Mečiarova strana si práve na tomto sneme predsavzala, že zlepší svoju mediálnu komunikáciu, v sobotu ešte pokračovala v starých koľajach. Novinári mali zákaz vstupu na rokovanie snemu, nemohli robiť ani rozhovory s delegátmi. Nad ich pohybom dohliadala trojica SBS-károv. Výnimkou bol len úvodný príhovor predsedu ĽS-HZDS, ani ten však novinári nemali šancu sledovať od začiatku. Pravidelný potlesk delegátov počas Mečiarovej reči naznačoval, ako sú rozložené sily. To vyvrcholilo záverečným "standing ovation". Sedieť zostal Mikuš a hŕstka delegátov z regiónov. Mikušovo odôvodnenie tohto kroku bolo prozaickejšie. "Písal som si prejav a postojačky sa ťažko píše."
O Mikušovi sa ani nehlasovalo
Výstupy z udalostí na sneme zabezpečoval nitriansky predseda ĽS-HZDS Ján Kovarčík. Ten prišiel oznámiť, ako dopadla samotná voľba predsedu -- Mečiar získal 217 hlasov, o Mikušovi, ktorého nakoniec navrhol exposlanec parlamentu Milan Cagala, sa ani nehlasovalo, pretože prvý z kandidátov v abecednom poradí bol zvolený. Spokojnosť s tým, že Mečiar opäť nemal vážneho protikandidáta, vyjadril Kovarčík. "Celý ten cirkus, ktorý prebiehal dva mesiace pred snemom, bola jedna veľká bublina, lebo Veteška nakoniec nekandidoval." Voľbou predsedu sa pre Mikuša snem skončil. Odišiel navštíviť Vetešku do nemocnice.

Hosť, ktorý si zaslúži poctu
Hneď v prvom rade na nitrianskom sneme ĽS-HZDS mal svoje miesto bývalý šéf tajnej služby Ivan Lexa z čias Mečiarovej vlády. Pravdepodobne na neho myslel v hodnotiacej správe o činnosti strany samotný líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, keď si pochvaľoval, že "česť ľudí z HZDS je obhájená" a že "utrpenie bolo veľké". Lexa má za sebou sériu prípadov, kde mu ani raz nebola dokázaná trestná činnosť. Mečiar potvrdil, že bývalý šéf tajnej služby sa zúčastňuje každého straníckeho snemu ako hosť. "Neodmysliteľne patrí do histórie našej strany. Jeho život bol poznačený ťažkými udalosťami, a preto si túto poctu zaslúži." Lexa podľa Mečiara politickú kariéru neplánuje.

Veteška ide na operáciu
Blížiacou sa operáciou mozgu pokračuje nečakaná hospitalizácia Viliama Vetešku, ktorý mal byť protikandidátom Vladimíra Mečiara na sneme ĽS-HZDS. TASR to potvrdil prednosta Neurologickej kliniky na bratislavských Kramároch Peter Kukumberg. Má poškodenú centrálnu nervovú sústavu. Kukumberg však tvrdí, že na výslovné prianie pacienta nemôže viac povedať o jeho zdravotnom stave. "Nič sa ma teraz nepýtajte, poprosím vás, aby ste rešpektovali môj zdravotný stav," povedal Veteška pre TASR. Deň pred snemom Veteška podstúpil vyšetrenia v Ústave srdcových a kardiovaskulárnych chorôb v Bratislave, keď javil známky vyčerpanosti a prepracovanosti.

Čím sa v príhovore delegátom pochválil Mečiar:
-- Ľudová strana nezlyhala. V rozhodujúcej miere stála pri zrode tohto štátu. HZDS je strana zakladateľov štátu.
-- Nebyť HZDS Slovenská republika dnes nie je v Európskej únii."
-- HZDS je strana, ktorá drží vládu. Miera politického vplyvu HZDS je oveľa vyššia ako miera prepočítaná podľa počtu poslancov.
-- Po vstupe HZDS do vlády sme mali do 48 hodín pripravený návrh k vládnemu programu. Prakticky celý vládny program je postavený na tejto štruktúre.
-- Premiér Fico mi nedávno hovoril, že všade, kde je vo vláde HZDS, je kvalita.

Mečiarovi podpredsedovia:
-- minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Dostal oblasť hospodárskej politiky. Mečiar tento výber odôvodňoval tým, že ako minister sa funkciou podpredsedu strany stáva dôležitým komunikačným kanálom v tejto oblasti.
-- staronový podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Dostal oblasť zahraničnej politiky. Mečiar tvrdil, že síce zožal kritiku pre niektoré mediálne vystúpenia, ale prevážili faktory, že všetky rokovania v zahraničí išli cez neho. Keď vyjednávajú prijatie do európskych štruktúr, nebolo by podľa neho veľmi rozumné takúto osobu vymeniť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 09:44