StoryEditor

Samospráva láka aj "celebrity"

03.10.2006, 00:00
Bývalí poslanci Národnej rady. Známe tváre z televíznej obrazovky. Neúspešní kandidáti z parlamentných volieb. Všetkých ich spája spoločný cieľ -- chcú uspieť v decembrových komunálnych voľbách.

Bývalí poslanci Národnej rady. Známe tváre z televíznej obrazovky. Neúspešní kandidáti z parlamentných volieb. Všetkých spája spoločný cieľ - chcú uspieť v decembrových komunálnych voľbách. Kandidovať sa chystá bývalá moderátorka televízie Markíza Aneta Parišková (ANO) či manželka nebohého humoristu Viera Satinská za Občiansku konzervatívnu stranu. "Budeme kandidovať do bratislavského mestského zastupiteľstva aj miestnych zastupiteľstiev," hovorí predseda konzervatívcov Peter Tatár.
Viac kompetencií, viac peňazí
Miesta starostov, primátorov či poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev sú z roka na rok atraktívnejšie. Okrem platov, ktoré prevyšujú mesačný príjem poslancov parlamentu, pribudli mestám a obciam nové kompetencie - rozhodujú o vydaní stavebných povolení, zriadení či zrušení škôl, starajú sa o cesty.
Rozpočty obcí a miest narástli o stovky miliónov korún - vlani dostala územná samospráva od štátu vyše 28 miliárd korún. K tomu treba prirátať príjmy z miestnych daní a poplatkov, rôzne dotácie, prípadne výnosy z vlastného majetku. Len rozpočet hlavného mesta prevyšuje tento rok šesť miliárd korún.
Z veľkých malí poslanci
Aj preto sa do komunálnych volieb chystajú i strany, ktoré neuspeli v parlamentných voľbách. Vtedy na kampaň minuli milióny, teraz si sľubujú, že ich úspech vyjde lacnejšie. "Komunálne voľby nie sú o veľkých peniazoch, bude to len pár desiatok tisíc na osobné propagačné materiály," tvrdí generálna sekretárka strany Magda Krasulová. Zvykom tiež býva, že kandidáti si hradia náklady sami.
Okrem Pariškovej, ktorá má záujem pôsobiť v miestnom zastupiteľstve v bratislavskej Dúbravke, postavia liberáli exposlankyňu Beatu Brestenskú. Tá bude kandidovať v susednej Karlovej Vsi. "Mám skúsenosti s komunálnou politikou. Začínala som v roku 2000 vo VÚC." Predseda ANO Pavol Rusko si v minulom volebnom období vyskúšal kreslo poslanca parlamentu i ministra. Do komunálnej politiky sa však nechystá.
Podobnú skúsenosť ako liberáli majú aj komunisti. Po voľbách vypadli z parlamentu, a tak sa viacerí chcú uplatniť v komunálnej politike. Kandidovať za poslancov mestských či obecných zastupiteľstiev sa chystajú Vladimír Ďaďo (Martin), Jozef Hrdlička (Trenčín) či Karol Fajnor (Bratislava).
Richtári
Bývalých poslancov Národnej rady lákajú aj primátorské stoličky. Predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková má záujem o post primátorky hlavného mesta. "Máme rozbehnuté rokovania s viacerými politickými stranami. V najbližších dňoch oznámim, či budem kandidovať alebo nie." O kandidatúre v Bratislave však uvažuje aj donedávna podpredsedníčka Smeru-SD a europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Obe sa pritom uchádzajú o podporu Smeru-SD. "Ešte musíme rokovať s bratislavskou krajskou radou," tvrdí Beňová, ktorá je zároveň aj bratislavskou vicežupankou.
O trenčianskej radnici uvažuje volebný líder HZD pred parlamentnými voľbami Miroslav Maxon. Tesne po volebnom neúspechu pritom ohlásil odchod z politiky. "Zatiaľ som sa nerozhodol." V dedinke Habura by rád pokračoval v starostovskej funkcii bývalý poslanec za KSS Mikuláš Juščík. V bratislavskej Petržalke bude za starostu kandidovať aj čerstvý predseda najmladšej politickej strany - Demokratickej strany Slovenska, Branislav Hochel.

Koľko zarábajú primátori (odmeny v roku 2005)
Andrej Ďurkovský (Bratislava) - 114-tisíc Sk
Anton Danko (Poprad) - vyše 99-tisíc Sk
Ján Králik (Banská Bystrica) - vyše 81-tisíc Sk
Štefan Bošnák (Trnava) - 462-tisíc Sk

Ako dopadli malé strany v parlamentných voľbách
KSS 3,88 %
Slobodné fórum 3,47 %
ANO 1,42 %
HZD 0,63 %
OKS 0,27 %
Zdroj: ŠÚ SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:20