StoryEditor

Polícia bude vždy zaostávať za zločinom

13.04.2007, 00:00

Organizovaný zločin sa u nás mení. Násilná kriminalita ustupuje ekonomickej. Prečo?
-- Aj u nás sa typy kriminality vyvíjajú. Keď si porovnáme prejavy organizovaného zločinu po roku 1989 do súčasnosti, od toho mafiánskeho to jednoznačne prechádza pod manažersko-podnikateľský.
V čom je rozdiel?
-- V minulosti bol organizovaný zločin vecou moci alebo cti. Presadiť sa znamenalo byť uznávaný a vlastnými silami pomstiť každý zásah a urážku. Tak to bolo v 90. rokoch, keď skupiny chceli ovládnuť región akýmkoľvek spôsobom aj agresívne a brutálne. Dnes otvorené prejavy bojov mafiánskych skupín ustávajú, sú to tie skryté formy, o ktorých často ani netušíme, že sú trestnou činnosťou.
Prečo polícia dokáže zadokumentovať, že na Slovensku je 39 organizovaných zskupín, ale počet právoplatne odsúdených je prakticky nulový?
-- Najskôr polícia získa poznatky. Polícia vie, že sa niečo deje, ale to nestačí. Polícia má zákonné nástroje, ktorými môže zabezpečiť dôkazy, podať obvinenie, obžalobu a dosiahnuť odsúdenie zločinca. Pri organizovanom zločine sa však nedajú použiť klasické dôkazné prostriedky -- nebudú sa dobrovoľne hlásiť svedkovia, nebudú stopy činu.
Čo polícia môže robiť?
-- Musí použiť neštandardné spôsoby -- utajených svedkov, policajných agentov dlhodobo zasadených do prostredia, ale aj odpočúvanie či priestorové monitorovanie.
Polícia teda podľa vás zaostáva za zločinom?
-- Polícia vždy zaostáva za zločinom -- zločinci nie sú limitovaní, môžu robiť čokoľvek. Polícia môže proti nim bojovať len zákonnými prostriedkami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:48