StoryEditor

Aby vagabundi nerobili, čo chcú!

27.12.2006, 23:00

Už v čase, keď šéfoval ochrankárom, mal povesť akčného policajta. Číslo jeho služobného odznaku - "bondovské" 007 - preto zrejme nebolo náhodné. Práve jeho akčný štýl podľa všetkého imponoval aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), ktorý si ho vybral za nového policajného prezidenta. Na čele polície vystriedal Antona Kulicha.
Ján Packa neostal svojej povesti nič dlžný ani v novej funkcii. Krátko po nástupe si posvietil na podozrivé osoby, ktoré sú spájané s rôznymi záujmovými skupinami. Po zuby ozbrojení kukláči zastavovali a kontrolovali v Bratislave ich autá. "A mienime v tom pokračovať tak, aby špeciálne policajné sily boli naozaj využité na to, aby nám tu vagabundi nerobili, čo chcú," vyhlásil po akcii. Nekompromisný slovník pritom nebol u neho zriedkavý. Za "bezohľadného vagabunda" označil aj zadržaného muža, ktorý v roku 2004 zavraždil mladú ženu a chlapca. Pre ďalších páchateľov neraz nenašiel iné pomenovanie ako "grázli".
Policajti pod Packovým vedením necúvli ani pri prominentoch - za mrežami sa tak objavili napríklad veľkopodnikateľ Ladislav Rehák či známy advokát a bývalý šéf federálneho Ústavného súdu Ernest Valko. Istí si nikdy nemôžu byť ani Packoví podriadení. Policajtov kontroluje priamo v teréne, obvodné oddelenie v Bardejove napríklad "prepadol" o jednej ráno... "Môj štýl je známy. Objavím sa, kde sa objavím, zmiznem, keď zmiznem." Musel však riešiť aj problémy vo vlastných radoch - po vražde podnikateľa Jána Kubašiaka prepuklo, že na svedomí ju majú jeden aktívny a dvaja bývalí policajti.
Packa chce presadiť aj zmeny v pokutovaní vodičov. Naznačil, že v budúcnosti by motoristi mali platiť pokuty podľa výšky svojho príjmu - bohatší viac, chudobnejší menej. "Pokuty by sa mali diferencovať v prvom rade podľa množstva priestupkov, ktoré vodič zavinil."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 00:15