StoryEditor

Jarjabek: Minárikov výrok je ochromením kontrolnej činnosti mediálneho výboru

01.06.2007, 18:33
Autor:
TASRTASR

Vyjadrenie predsedu Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá Pavla Minárika (KDH), že osobne súhlasí s názorom, že výbor nemá oprávnenie vykonávať v Slovenskom rozhlase (SRo) poslanecký prieskum, vníma poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD) ako pokus o ochromenie kontrolnej činnosti parlamentného výboru, ktorému Minárik predsedá. Tvrdí to v stanovisku, ktoré dnes poskytol TASR.
"Keďže ten istý Pavol Minárik je podpísaný pod uznesením Výboru NR SR pre kultúru a médiá z mimoriadnej schôdze výboru k situácii v SRo 21. mája 2007, treba si položiť otázku, či pán Minárik ako predseda výboru zámerne podpísal uznesenie, pričom bol presvedčený, že ho nemožno v praxi vykonať. Tak či onak - podpísať sa pod uznesenie, poverujúce poslancov vykonať "neoprávnený" poslanecký prieskum, vyvoláva rozpaky a nedôveru.
Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, "ak bolo jeho presvedčenie také, ako tvrdí dnes, už v čase rokovania Výboru pre kultúru a médiá, bolo jeho morálnou povinnosťou situáciu riešiť. Mohol vedením schôdze a podpísaním zápisnice poveriť iného člena výboru a v takom prípade by dnes mohol vystupovať z pozície kritika. Takto je jeho vyjadrenie nedôveryhodné," dodal Jarjabek.
Poslanci Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS) a Jarjabek uskutočnili na základe uznesenia mediálneho výboru NR SR z 21. mája poslanecký prieskum v SRo.
Generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková poslancov prijala, s odvolaním sa na právnu analýzu Doc. JUDr. Radoslava Procházku však odmietla hovoriť o poslaneckom prieskume. Analýzu predtým zaslala predsedovi mediálneho výboru NR SR Pavlovi Minárikovi, ktorý ju dal na vedomie členom výboru.
Jarjabek to považuje za spochybnenie práva poslancov NR SR vykonávať vo verejnoprávnom médiu tento druh verejnej kontroly.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. máj 2024 09:37