StoryEditor

Spoznajte nový elixír života. Európa objavuje rastlinu s jedinečnými liečivými účinkami

13.09.2016, 05:00
Autor:
mušmuš

Nimbovník je liečivý indický strom, ktorý na ázijskom subkontinente bežne slúži ako zdroj tieňa a jeho listy ako krmivo pre ovce, keď je už spasená tráva. V poľnohospodárstve sa využíva aj ako hnojivo a súčasť postrekov proti parazitom. Pritom ide o rastlinu, ktorá je v ajurvédskej medicíne velebená ako účinný liek na množstvo ochorení.

Strom dosahuje výšku desať metrov. Jeho kmeň je rovný a kôra na ňom hrubá a drsná. Listy sú zložené a kvety malé, voňavé a jedlé. V južnej Indii sa často podávajú s ryžou. Plody sú po dozretí žlté a mäkké.

Nimbu môžete poznať aj pod názvom neem alebo azadirachta indica. Jej liečivé účinky sú opísané už v ajurvédskych knihách starých viac ako štyri tisícročia. V Indii a okolitých krajinách sa dodnes s úspechom využíva v mnohých medicínskych smeroch. 

Prírodné antibiotikum
Najväčšej popularite sa nimbovník teší v dermatológií, pretože dokáže za veľmi krátky čas vyliečiť celý rad kožných chorôb a zároveň účinne zregenerovať pokožku a vyživiť vlasy. Má totiž veľmi silné antibakteriálne, antibiotické účinky, protiplesňové a upokojujúce účinky. Nimba je vlastne prírodné antibiotikum, ale bez nežiaducich vedľajších účinkov. Nimbovníku sa preto oprávnene hovorí aj Strom života a v Indii je považovaný za najsilnejší prírodný všeliek, najpopulárnejšiu ajurvédsku rastlinu a elixír života.

Listy stromu obsahujú veľké množstvo vápnika, železa a vitamínu. Obsahuje viac ako 140 aktívnych látok. Farmaceutický priemysel ich dokáže izolovať a koncentrovať podľa potreby. V lekárňach a obchodoch si môžete produkty z nimby kúpiť vo forme prášku, oleja alebo kapsúl.  Flickr

Všestranný zázrak
Jednou z najväčších predností stromu je jeho celková zužitkovateľnosť. Kôra znižuje horúčku a napráva pokazené trávenie. Listy urýchľujú hojenie rán a vyhladzujú jazvy. Vetvičky sa používajú na čistenie zubov a pôsobia preventívne pri zápaloch ďasien a hromadení baktérií v ústnej dutine. Šťava z listov upravuje hladinu cukru v krvi a lieči žltačku. Pasta z nimby lieči bradavice a herpes. Injekcie s nimbovými výťažkami aplikované do okolia nádoru dokážu zmenšiť jeho veľkosť. Pitie nimbového čaju lieči lišaje a svrab a pečeni pomáha filtrovať toxické látky. Plody pomáhajú v liečbe ochorení močového ústrojenstva a utišujú vredy.

Produkty z nimby pomaly prichádzajú už aj na európsky trh. Najjednoduchšia cesta k nim zatiaľ vedie cez internet.

01 - Modified: 2024-05-18 19:49:43 - Feat.: - Title: Indiu zasiahla vlna horúčav. V Naí Dillí platí výstraha pred teplom 02 - Modified: 2024-05-18 07:39:38 - Feat.: - Title: Nemusí ísť len o banalitu: Neuveríte čo všetko sa môže skrývať za bolesťami chrbtice 03 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spánok ako zrkadlo tela. Odborník prezrádza, ako z neho vyčítať choroby 04 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Zhoršil sa vám náhle sluch? Upaľujte k lekárovi, väčšina problémov sa dá riešiť, keď sa začne včas 05 - Modified: 2024-05-15 13:12:54 - Feat.: - Title: Až 4 milióny Slovákov užívajú výživové doplnky, podľa odborníka by nemali nahrádzať pestrú stravu
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. máj 2024 04:19