StoryEditor

Pivo môže zoštíhľovať. Museli by ste ho však vypiť stovky litrov denne

15.05.2016, 00:00

Látka obsiahnutá v pive pomáha zhadzovať kilá a nenaberať nové, zistili vedci. Potiaľto je aktuálna štúdia dobrou správou pre milovníkov zlatého nápoja. Radosť im však skazí jej dôvetok. Aby nový objav xanthohumol účinkoval, museli by ste piva vypiť stovky litrov denne. Čo je misia nemožná aj pre tých najväčších pivárov, píše Tomáš Bratříček pre idnes.cz.

Vedci z Univerzity v Oregone xanthohumolom nešetrili. Objektom ich pokusov sa stali myši vystavené  jedálničku s vysokým obsahom tukov. Múdre hlavy v bielych plášťoch hlodavce rozdelili do troch skupín. Jednej dopriali xanthohumol v dávke 60 miligramov, druhú zásobili polovičným množstvom látky a tretia čata hlodavcov nedostala nič.

Ojedinelá látka v ojedinelom množstve
Po dvanástich týždňoch prešli účastníci pokusu zo všetkých troch skupín prísnymi zdravotnými testami. V najlepšej kondícii boli hlodavce, ktorým vedci naordinovali najvyššie dávky skúmanej látky. Mali o 80 percent menej zlého cholesterolu, o 42 percent nižšiu hladinu cukru v krvi a o 78 percent nižšie zápalové markery ako skupina, ktorá bola o xanthohumol ukrátená úplne. A ešte aj čosi navyše. Skupina dopovaná xanthohumolom vykázala o 22 percent nižší nárast telesnej hmotnosti.

Autori výskumu preto neskrývajú nadšenie. „S látkou s potenciálom ovplyvňovať toľko zdravotných problémov naraz sa stretávame po prvýkrát. Dokáže dramaticky zlepšiť mnohé chorobné stavy,“ zložil hold xanthohumolu jeden z oregonských vedcov.

Flickr


Myši nie sú ľudia

Vedci vystavili pokusné zvieratá takým vysokým dávkam xanthohumolu, ktoré by konzumenti piva do organizmu nikdy nedostali. Pre šesťdesiat miligramov látky, ktoré hlodavce dostávali, by musel dospelý človek vypiť 1 700 litrov piva denne.
Oregonská štúdia však položila základy pre ďalšie skúmanie, ako by sa dal xanthohumol využiť v koncentrovanej forme potravinového doplnku. Mohol by byť napríklad lacným a účinným liekom na celý rad zdravotných problémov, od srdcových chorôb cez cukrovku až po obezitu.

Priznajme však pre úplnosť, že o kvalitách xanthohumolu sa vedelo dlhšie. Čínski vedci ešte minulý rok vydali štúdiu, podľa ktorej je látka s krkolomným názvom schopná úspešne bojovať s neurodegeneratívnymi ochoreniam ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Xanthohumol tiež rozdúchava v mozgu „iskry“, čím ho drží v dobrej kondícii.  


Chvála (aj) pivu

V prírode sa xanthohumol nachádza iba v chmeli. No množstvo všelijakých pozitív má aj samotné pivo. So xanthohumolom alebo aj bez neho. Preventívne pôsobí proti chorobám tepien a srdca. Antioxidanty v ňom obsiahnuté dokážu likvidovať škodlivé chemikálie. A jeho cenné minerály fosfor, jód, magnézium a draslík znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Len čo sa množstva  týka, to je pre milovníkov piva trochu smutnejšia pesnička. Lekári aj vedci sa zhodujú, že zdraviu prospieva len striedme pitie piva. Čiže dve malé pivá denne pre mužov a jedno pre ženy. Ach jaj.

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 05 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 06:37