StoryEditor

Výhody kancelárie open space? O kolegoch viete všetko a hlavne rýchlo

02.10.2015, 08:52

V kanceláriách typu open space pracujeme viacerí. Prekáža nám hluk, zapínanie klímy i vetranie, či to, že šéf nás má pod dohľadom. Ako však naozaj vplýva tento model na ľudí? V poslednej časti seriálu Týždeň v open space sa budeme venovať výhodám takéhoto pracoviska.
 


Prečítajte si aj:
Týždeň v open space 1. časť: Chcete prežiť peklo? Urobte si z neho domov
Týždeň v open space 2. časť: Súkromie a oddych v práci sú kľúčové. Aby ľudia „prežili“
Týždeň v open space 3. časť: Vzťahy ľudí v open space má pevne v rukách tímový líder
Týždeň v open space 4. časť: V tejto kancelárii môže človek skôr ochorieť i vyhorieť



„To fakt mám napísať výhody open spaceu?“ pýtali sa kolegovia, keď sme sa pokúšali zistiť, aký vzťah majú k pracovisku tohto typu. Redakcia Hospodárskych novín, podobne ako iné médiá na Slovensku i vo svete, funguje v open space. Veľmi skoro sa ukázalo, že či už grafici, spravodajcovia, publicisti alebo weboví pracovníci, čo človek, to iné potreby. Urobili sme teda prieskum medzi všetkými v redakcii a ukázalo sa, že napriek prvotným opačným náznakom, pozitívny vzťah k open spaceu prevyšuje. Kolegovia našli naozaj veľké množstvo výhod, ale dve, ktoré sa opakovali azda v každej odpovedi, boli rýchlejšie šírenie informácií a priateľskejšie a dynamickejšie prostredie vďaka blízkosti kolegov.





Lepšia kooperácia
Okrem toho to bola aj príležitosť dennodenne mať v oku všetky ženské kolegyne, viac sa deliť o jedlo, menej chodenia u tých pohodlnejších či budovanie si vlastnej imunity. Takmer pri všetkých výhodách sme sa zhodli aj s odborníkmi. „Výhodou je, samozrejme, úspora (priestoru i financií) pre zamestnávateľa, prehľadnosť či operatívnosť v spoločnej komunikácii,“ potvrdzuje pre HN sociologička Sylvia Porubänová. Zhoduje sa aj s HR konzultantkou Erikou Karabáš, ktorá vyzdvihuje najmä jednoduchšiu spoluprácu v tímoch. „Spoločný priestor na prácu ponúka nielen rýchlejší prístup k informáciám, ale taktiež takmer okamžitú možnosť urobiť v prípade problémov brainstorming a priniesť nové nápady.“

Už aj na pohovoroch, keď ľudia zistia, že budú pracovať v open space, vyzdvihujú blízkosť ľudí. „Stretla som sa s mnohými kandidátmi, ktorým to vyslovene vyhovovalo, že mali blízko pri sebe ľudí, s ktorými mohli kooperovať,“ dodáva personalistka spoločnosti AuJob Zuzana Pálová.



Každý deň iný
Okrem toho ľudia v open space podľa Karabáš častejšie zdieľajú nielen svoje pracovné, ale aj súkromné úspechy, a tým si oživujú niekedy jednotvárne pracovné dni. „Áno, samozrejme, oveľa rýchlejšie idú informácie naprieč jednotlivými pozíciami, a keď niekto niečo povie, vedia to hneď všetci. Ale podporuje to aj tímové „aktivity“, keďže pracujeme ako tím v jednej miestnosti, keď napríklad niekto povie vtip, počujú to aj ostatní a zasmejú sa,“ potvrdzuje personalista IT spoločnosti Ittera Pavol Žuffa.

Oveľa triezvejší pohľad si zachováva pracovný psychológ Filip Ambróz. „Jedna vedecká štúdia hovorí napríklad o tom, že mladí ľudia ako pozitívum uvádzali možnosť intenzívnejšieho vzájomného kontaktu. To však nebolo celkom potvrdené následným výskumom. Existujú tiež situácie, keď môže byť pre zamestnancov výhodnejšie pracovať určité obdobie v zdieľaných priestoroch. Príkladom sú tímy pracujúce na spoločnom projekte,“ dodáva s tým, že tu však hovoríme o prechodnom období, obmedzenom počte ľudí a špecifickej situácii. Napriek tomu, že veľa výhod nájde každý z nás, je zmerané a odborníkmi potvrdené, že pracovať v open space dlhodobo nie je zdravé.

01 - Modified: 2007-10-02 10:11:55 - Feat.: 0 - Title: SNS zaplatila inzerciu, v ktorej zverejňuje Csákyho list
01 - Modified: 2023-12-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Vyššia atraktivita ovplyvňuje aj mužov. Tí prezradili, či im krása skutočne pomáha získať lepšiu kariéru či iné výhody 02 - Modified: 2023-09-27 15:13:01 - Feat.: - Title: Rest day nie je len dňom ničnerobenia: Váš oddychový deň by mal vyzerať takto 03 - Modified: 2023-09-25 11:44:45 - Feat.: - Title: Vyrieši nespavosť a zlé trávenie: Mak by ste si nemali servírovať len na buchtách či koláčoch 04 - Modified: 2023-09-20 15:19:16 - Feat.: - Title: Lepšia náladu, štíhlejšie telo a pevnejšie zdravie: pozrite sa, prečo sa oplatí saunovať 05 - Modified: 2023-06-03 15:00:00 - Feat.: - Title: Skúsiť či radšej nie? Švédska trojka môže okoreniť vzťah, ale ho aj úplne zničiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:34