StoryEditor

Ženy ochráni pred AIDS malý krúžok

02.10.2013, 00:00
Americkí vedci vyvinuli ochranu lacnejšiu a minimálne rovnako bezpečnú ako kondóm.

Aj keď ochranné prostriedky a lieky zabraňujúce šíreniu AIDS sú známe už dlhšiu dobu, ich používanie v praxi zlyháva. Čiastočne kvôli finančnej nedostupnosť pre tých najúbohejší a u majetnejších zase kvôli kultúrnym a náboženským predsudkom. Výsledkom je desať rokov stúpajúci podiel žien infikovaných vírusom HIV. V subsaharskej Afrike z dnes žijúcich nakazených osôb je žien šesťdesiat percent. Zmeniť by to mal nový vaginálny krúžok uvoľňujúce antivirotikum, ktorý vyvinuli v Národnom inštitúte pre alergie a infekčné choroby v Northwestern University. Podľa vedúceho výskumného kolektívu Patricka Kiser, sa zavádza tak ľahko ako tampón, vykazuje dlhú životnosť a v testoch preukázal až stopercentnú účinnosť v ochrane makakov pred vírusom opičej imunodeficiencie. S pôvodcom ľudskej AIDS sú si podobné ako pokrvní bratia (či skôr sestry), a preto sa aj označenie vírusov líši len jedným " S " navyše. Opičiemu sa hovorí SHIV.
Vývoj krúžku plneného antivírusom Američanom trval 10 rokov a výsledkom je trochu väčší "prstienok " podobný stočenému prezervatívu. Na správne vlhkom mieste začne uvoľňovať látku, ktorá bráni prenosu infekcie a to aj pri viacnásobnom stretnutí s vírusmi HIV. Jeho nositeľku by mal chrániť po celú dobu jej mesačného cyklu. Informáciu o novej metóde ochrany proti HIV prinieslo septembrové číslo časopisu americkej akadémie vied (PNAS). Krúžok jeho tvorcovia nazvali TDF - IVR ( skratka z anglického tenofovir dizoproxil fumarate intravaginal ring).

Výskyt HIV vo svete. Zdroj: OSN

Prečo by zrovna toto riešenie malo byť to pravé ? Pretože pôsobí účinnou látkou - antivírusovým priamo v mieste v ktorom dochádza k prenosu nákazy. Má to výhodu aj v tom , že k ochrane stačí omnoho menšia dávka účinnej látky a prípravok je teda lacnejšia, pretože drahou zlúčeninou neplytvá.

" Krúžkovanie " žien je zaujímavé nielen z pohľadu ochrany pred HIV. Rovnako dobre sa dá do krúžku primiešať aj antikoncepcia a ďalšie prísady proti láskyplne prenosným "radostiam". Výskumníci sa však obávajú, že by sa proti tomuto prostriedku mohla postaviť cirkev, ako to urobila odsúdením používanie kondómov u mužskej časti populácie a že na to zase najviac doplatia mladé Afričanky.

Zdroj: osel.cz

01 - Modified: 2005-06-30 22:38:22 - Feat.: 0 - Title: Správa pre prominentov: Špeciálny súd štartuje
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
29. apríl 2024 00:31