Prestali ste jesť pečivo, vylúčili ste všetky výrobky z bielej múky, zbavili ste sa obilnín s obsahom lepku a napriek tomu problémy neustúpili? Dôvod je jednoduchý. Okrem lepku existujú aj ďalšie potenciálne alergény a prozápalové látky, ktoré denne prijímame v potrave a ani si to neuvedomujeme. Prinášame vám zoznam „škodcov“, na ktorých si dávajte pozor. Radí nutričná špecialistka Nikoleta Rebrová.
1. Fytáty
Fytáty sa nachádzajú vo veľkých množstvách v obilí, strukovinách a v semenách a ich hlavnou funkciou je „zamknúť“, teda zablokovať nutrienty obsiahnuté v semiačku. Jedením potravín bohatých na fytáty bránime svojmu organizmu v absorpcii nutrientov, ktoré sú v nich obsiahnuté. Napríklad fytáty obsiahnuté v chlebe vám pokojne môžu zablokovať absorpciu minerálov zo zeleniny, ktorú ste s ním zjedli. Je teda veľmi pravdepodobné, že z biedneho množstva vitamínov a minerálov v bežnej dnešnej strave dokážeme kvôli fytátom reálne zužitkovať ešte menej.
Ďalšou problematickou vlastnosťou fytátov je interakcia s tráviacimi enzýmami, ktoré následne nie sú schopné efektívne rozložiť zjedenú potravu. Takýmto spôsobom možno vznikol mylný dojem, že človek nie je schopný stráviť mäso. Mäso zjedené v kombinácii s potravinami, ktoré sú bohaté na fytáty (napr. chlieb), náš organizmus skutočne nie je schopný efektívne spracovať. Nedostatočne strávené mäso následne podlieha rôznym patologickým premenám (kysnutie, hnitie), ktoré vedú k tráviacim problémom.
Benefity pri vylúčení fytátov z jedálnička:
- zvýšenie kvality stravy
- eliminácia tráviacich problémov
V kritickom množstve sa nachádzajú v:
- obilninách - múka, pečivo, cestoviny z bielej múky
- strukovinách - kukurica, hrach, sója
- nestabilných tukoch - slnečnicový, repkový, sójový olej, margarín
2. Laktóza & Kazeín
O tom, že mlieko je problematická potravina, ste už určite počuli. Viete však prečo? V mlieku sú obsiahnuté okrem dôležitých a prospešných látok aj tie, ktoré vôbec nepotrebujeme, dokonca nám môžu škodiť. Medzi ne patria mliečny cukor laktóza a mliečny proteín kazeín. Veľká časť svetovej populácie má dnes podľa rôznych výskumov problém s trávením laktózy. Výsledkom sú dnes už bežné tráviace problémy - nafúknuté brucho, kŕče, pocity nevoľnosti, ktoré môžu dlhodobo viesť až k laktózovej intolerancii. „Dvojičkou“ laktózy je enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu na jednoduchšie cukry, glukózu a galaktózu, ktoré sú na rozdiel od zloženého cukru – laktózy, priamo stráviteľné.
Laktázu produkujú klky v tenkom čreve. Keďže sa laktóza vyskytuje najmä v mlieku, u väčšiny cicavcov, vrátane človeka, klesá produkcia tohto enzýmu s vekom ako následok nepravidelnej konzumácie mlieka. Ďalším faktorom je oslabovanie funkcie klkov v tenkom čreve, ktoré možno robíte denne a ani o tom neviete, a to konzumáciou potravín bohatých na lepok, ktorý sa na vaše klky krásne prilepí, a tým zhoršuje ich funkciu. Mliečny proteín kazeín, podobne ako laktózu, veľká časť ľudí nedokáže optimálne stráviť a je považovaný za silný alergén.
Benefity pri vylúčení z jedálneho lístka:
- eliminácia tráviacich problémov
- utlmenie a prevencia zápalových ochorení
- zníženie výskytu sezónnych alergií
V kritickom množstve sa nachádzajú v:
- nefermentovaných mliečnych výrobkoch - mlieko, puding, tavený syr, plesňový syr
3. Solanín
Solanín je rastlinná bielkovina s prozápalovým účinkom na ľudský organizmus. Nachádza sa v dovážaných potravinách - paradajka, paprika, zemiak, baklažán. Tieto potraviny je vhodné vyradiť z jedálneho lístka (alebo sa aspoň otestovať), najmä v prípade rôznych alergií či chronických zápalových ochorení. Užitočným ukazovateľom množstva solanínu prítomného napr. v zemiakoch je pigment. Zelený odtieň môže znamenať veľké množstvo solanínu, ktorý sa nachádza aj pri klíčkoch. Najväčšiu koncentráciu solanínu obsahujú surové plody, pri varení sa dokáže rozložiť.
Benefity pri vylúčení z jedálneho lístka:
- utlmenie zápalových ochorení
- eliminácia sezónnych ochorení
- prevencia kožných problémov
V kritickom množstve sa nachádza v:
- paradajkách, paprike, baklažánoch, zemiakoch, sušenej paprike (korenie), kečupe, čili korení
Článok bol uverejnený aj v časopise Fit magazín.
