StoryEditor

Nechcete byť na jeseň chorí? Toto musíte robiť

20.11.2014, 06:50

A je to tu. Obdobie tečúcich nosov a ustavičného kašľa. Idete každý rok z choroby do choroby? Tentoraz sa nezmierte s osudom a virózam vyhláste vojnu. Čo robiť preto, aby vás tento rok obišli, prezradí alergiológ Martin Lešťan z Alergoimunologického centra v Prešove.

Každý lekár vám potvrdí, že o zdravie sa treba starať celoročne. Optimálne je, ak ani nepostrehnete, že obdobie viróz a nachladení sa už začalo, pretože sa vám ochorenia vyhýbajú, prípadne prebiehajú veľmi mierne. Ak však patríte medzi tých, ktorí sú v chladných mesiacoch často chorí, na toto obdobie sa patrične pripravte. „Odporúčam aj imunologické vyšetrenie. Za zvýšenou náchylnosťou na ochorenia, nezvyčajne dlhým priebehom chorôb či stavmi únavy sa totiž môže skrývať aj závažné ochorenie. Domáce liečenie, rady susedov a rôznych odborníkov na zdravú výživu môžu v tomto prípade trestuhodne oddialiť včasnú diagnostiku a následnú liečbu základného ochorenia, ktorým býva nedoliečená chronická infekcia, iné chronické ochorenie, ale aj závažná porucha imunity,“ upozornil Lešťan.

Príroda alebo lekáreň?

Po čom by sme mali teda siahnuť, ak nechceme jeseň stráviť v posteli? „Preferujem prírodné zdroje. Aj v tomto prípade však platí, že s ničím sa nemá preháňať,“ hovorí Lešťan. Prípravky na povzbudenie imunity, či už prírodné alebo umelo pripravené, môžu podľa jeho slov jednej skupine pacientov pomôcť a inej uškodiť. Ideálne by bolo poradiť sa s odborníkom skôr, než si ich nasadíte. „Mám pacientov, kde dobre mienená imunostimulačná liečba spustila autoimunitné ochorenie. Pravdu povediac, ak sa stravujete pestro a dodržiavate pravidlá psychohygieny, žiadne špeciálne postupy na jeseň nemusíte dodržiavať. Príroda to zariadila tak, že všetko, čo potrebujeme na dobré fungovanie nášho imunitného systému je k dispozícii,“ dodal. V lete máme ovocie a zeleninu plné vitamínov a antioxidantov, bylinky ako šalviu, rozmarín, oregáno. „Ak to skombinujete s probiotikami z jarnej alebo z letnej nepasterizovanej bryndze, s primeraným príjmom selénu, ktorý nájdete v orechoch, tekvicových semienkach, cesnaku a v rybách, tiež ak telu zabezpečíte dostatok imunitu posilňujúceho zinku zo strukovín, orechov a mäsa, tak žiadny preparát z lekárne naozaj nepotrebujete,“ radí alergiológ.

Zázvor aj med

U dospelých alebo detí, ktorí nemajú prístup k pestrej strave, je vhodné siahnuť aj po podporných prostriedkoch. „Keď už musíte, vyberte si skôr prípravky vyrobené z prírodných zdrojov. Výborným prostriedkom na podporu imunity je aj zázvor a med. Len strava však nestačí. Aby ste mali silnú imunitu, je potrebné pridať aj primeraný pohyb, kvalitný a dostatočne dlhý spánok, radosť zo života a potrebné je odstrániť nežiaduci stres,“ dodal lekár. U detí je zase podľa jeho slov veľmi dôležitý dostatočný príjem vitamínu D, ktorý je pre imunitu nesmierne dôležitý. „Mám skúsenosť, že celá naša populácia má nedostatok tohto vitamínu, pretože mnoho ľudí trávi málo času na slnku a naďalej nám príliš nechutia ryby. Práve ony sú však cenným zdrojom tohto vitamínu,“ hovorí Lešťan.

Poctivo vyležať

Všetci vieme, že chorobu treba vyležať. Dobre sa to však odporúča, horšie už dodržiava. S tým súhlasí aj alergiológ: „Najmä my lekári sme v tom nezodpovední. Nasadíme si lieky, dáme si rúško , navaríme čaj a namiesto ležania sa ponáhľame do práce. Platí však, že každá, aj ľahká choroba by sa mala vyležať. Imunitný systém je pri infekcii a po nej oslabený a práve krátka rekonvalescencia môže mať za následok druhotne oslabenú obranyschopnosť.“ Samozrejme, to iste platí aj pre deti v školách. Veľa rodičov robí chybu, že do kolektívu posielajú aj úplne nevyliečené dieťa. „Niet divu, že oslabený organizmus znovu a znovu ochorie,“ dodal odborník.

Najlepšie je chorobu podchytiť hneď na začiatku. „Potvrdzujem. A je dobré mať svoj osvedčený recept na zvládnutie rozbiehajúcej sa virózy. Mne napríklad pomáha horúci zázvorový čaj s kvalitným medom, zeleninové a ovocné šťavy, cesnak, zinok, betaglukány, ale hlavne posteľ, oddych, veľa tekutín a ľahšia strava. Ak sa necítim dobre, zabrať zvyknú aj horúce soľné kúpele nôh,“ poradil svoj recept na začínajúcu virózu Lešťan.


Čo na virózu z domácej kuchyne

S medom nešetrite
Aj keď sa hovorí o tom, že tento rok bude menej medu ako po iné roky, nevylúčte ho z jedálnička len preto, lebo sa vám ho nechce prácne zháňať. Oplatí sa. Obsahuje veľa minerálov a vitamínov skupiny B, ktoré sú pre zdravú obranyschopnosť nadmieru dôležité. Nájdete v ňom však aj vitamíny E, K a C. Imunitu vám najlepšie posilní gaštanový, no dobrý je aj agátový či tmavší lesný. Slaďte si ním kávu alebo čaj, no pozor, až po miernom vychladení. Vysoká teplota zabije všetky antibiotické zložky zdravého sladidla.

Náš tip:
do 2 polievkových lyžíc medu pridáte čajovú lyžičku škorice a každý deň si pochutnáte na tejto dobrote
Voňavé korenie vás zahreje, zabráni nadúvaniu
má aj dezinfekčné účinky a urýchli liečbu zimných neduhov.


A ja pijem, pijem, pijem...
Protichrípkový a protinádchový predpis číslo jeden prikazuje vypiť denne aspoň dva litre tekutín, najlepšie teplých. Nielenže vás zahrejú, čo spomalí množenie vírusov a baktérií, ale tekutiny sa postarajú aj o to, aby vás choroboplodné zárodky čo najskôr opustili.

Náš tip:
vhodný je zelený i ovocný čaj, zápar z protizápalového rumančeka alebo materinej dúšky
absolútnou špičkou je šípkový čaj. Pripravte si ho z dvoch čajových lyžičiek suchých plodov, ktoré zalejete tromi decilitrami vriacej vody a necháte lúhovať desať minút, pite ho viackrát denne horúci a nesladený alebo ho po miernom ochladení ho zlepšite lyžičkou medu
na účinnejšie liečivo sa zmení, ak k šípkam pridáte lyžičku lipového kvetu. Posilní vám imunitu a po prekonaní choroby vám rýchlo vráti pôvodnú formu.


Oranžový multivitamín
Rakytník je skutočný bojovník. Vašu imunitu udrží na špičkovej úrovni. Hoci oranžové plody dozrievajú koncom leta, zberať ich môžete až pri mínusových teplotách. Vetvičky so zrelými bobuľkami odstrihnite, doma vložte na chvíľu do mrazničky a potom poľahky zoškrabnite. Sú azda najbohatším prírodným multivitamínom. Môžete z nich vyrábať čaj, džem, aj tinktúru.

Náš tip:
plody rakytníka vložte do zaváracieho pohára, roztlačte a zalejete bielym alkoholom
lúhujte dva týždne, preceďte, z plodov vyžmýkajte tekutinu a nalejte do menších fľaštičiek
užívajte denne dva- až trikrát čajovú lyžičku tinktúry
pomôže vám aj čaj z dvoch čajových lyžičiek sušených bobúľ a troch decilitrov vriacej vody. Nechajte ho dvadsať minút odstáť a popíjajte trikrát denne.

Článok bol publikovaný v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2006-12-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porota HN
01 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú 02 - Modified: 2023-12-05 14:02:38 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň bola v Česku najteplejšou od 18. storočia 03 - Modified: 2023-11-07 13:24:14 - Feat.: - Title: Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma 04 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť 05 - Modified: 2023-10-11 15:49:10 - Feat.: - Title: Denim, trenčkot či predĺžená vesta? Po týchto bundách by ste mali siahnuť túto jeseň
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 03:24